TNS NIPO

30 januari 2009

Nederlanders willen ondanks economische crisis op zomervakantie

Evenals voorgaande jaren willen Nederlanders komende zomer weer in groten getale op vakantie: driekwart van de Nederlanders geeft aan de komende zomerperiode (mei t/m september) een vakantie van een week of langer te gaan maken. Zo'n vijftien procent twijfelt nog en ruim tien procent geeft aan (waarschijnlijk) niet te gaan. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat NBTC-NIPO Research begin januari heeft uitgevoerd naar vakantieplannen van de Nederlandse bevolking.

De meeste zomervakantieplannen betreffen een vakantie in het buitenland: ruim 8 miljoen Nederlanders zijn van plan om naar het buitenland te gaan. Dit zijn er zo'n 50.000 minder dan vorig jaar. Van de buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk, Spanje en Italië het meest in trek. Maar ook de Verenigde Staten is, mede door de lage dollarkoers, populair.

Nederland, dat vooral populariteit geniet als bestemming voor korte vakanties gedurende het jaar, is komende zomer de vakantiebestemming voor zo'n 2,5 miljoen Nederlanders. Vergeleken met vorig jaar is de belangstelling voor een vakantie in eigen land gestegen met zo'n 100.000 plannen. Als accommodatie zijn het vooral de bungalowparken die winnen aan populariteit (+ 75.000 vakanties).

Technische toelichting
NBTC-NIPO Research heeft dit onderzoek uitgevoerd onder een representatieve steekproef van ruim 8.000 Nederlanders. Dit onderzoek naar vakantieplannen is onderdeel van een serie van vijf onderzoeken, die NBTC-NIPO Research maandelijks uitvoert naar de vakantie-intentie van de Nederlanders.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ad Schalekamp (tel: 020 522 57 89) (TNS NIPO) of met Kees van der Most (tel: 070 370 52 94) (NBTC).