Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Vergelijking cijfers De Hypotheker ten opzichte van januari 2008 Verdubbeling aandeel starters in aantal afspraken hypotheekzoekers

Rotterdam, 30 januari 2009 - Het aandeel starters in het aantal afspraken van hypotheekzoekers bij De Hypotheker in januari is 50% gestegen ten opzichte van januari 2008. Voor starters zijn de huidige marktomstandigheden gunstig. De hypotheekrente is in januari gedaald en de huizenprijzen zijn ook iets gedaald. Ook is de onderhandelingspositie toegenomen, omdat huizen iets langer te koop staan. Bas Millenaar, directeur van De Hypotheker: "Starters hebben goed door dat de huizenmarkt door de kredietcrisis voor hen aantrekkelijker is geworden."

Het totaal aantal afspraken dat De Hypotheker in januari heeft gemaakt, ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar. Makelaars, hypotheekketens en banken merken natuurlijk dat consumenten terughoudender zijn op de huizenmarkt. Millenaar: "Toch merken we juist de afgelopen week dat de loop er weer iets meer inkomt ten opzichte van eind vorig jaar en de eerste weken van dit jaar. Ik hoor vanuit onze winkels dat consumenten ook wel wat crisismoe zijn. En starters ruiken nu hun kansen. Die zijn beter dan een jaar geleden. Er staan 40.000 huizen meer te koop dan vorig jaar rond deze tijd. Dus een starter kan in alle rust en weloverwogen zijn slag slaan."

NHG niet omhoog is meer dan gemiste kans
Millenaar is nog steeds verbaasd dat het kabinet vorige week bekend maakte het garantiebedrag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet te willen verhogen van 265 duizend naar 350 duizend euro. "Dat was een heel erg goede maatregel geweest om de huizenmarkt weer op gang te krijgen. Een potentiële doorstromer wordt daarmee zijn kans ontnomen om, met dit verhoogde garantiebedrag, de stap naar een volgend huis te maken. Terwijl hetzelfde kabinet tegelijkertijd wel indirect de Amerikaanse huizenbezitters steunt door voor 20 miljard garant te staan voor slechte Amerikaanse hypotheken bij een Nederlandse bank. De huizenmarkt mist deze stimulans nu. Dat kan in de toekomst weer een probleem worden voor starters omdat de huizenmarkt op kan drogen als de doorstroming te laag is. Dus de NHG niet verhogen is ook voor de langere termijn een gemiste kans."


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht