Socialistische Partij Rotterdam

Bureaucratie maakt inburgeren te duur

30-01-2009 * In de Nova-uitzending van 29 januari j.l. was te zien hoe de kosten voor een geheel inburgeringstraject in Amsterdam de spuigaten uitlopen. Daar waar in Haarlem een traject zo'n 5000 euro per inburgeraar kost, betaalt de Amsterdammer voor eenzelfde traject 12.000 euro. Het verschil zou hem zitten in de wervingskosten en de toeleiding van de inburgeraar naar de cursus. Omdat Rotterdam met dezelfde bureaucratie kampt vraagt SP-raadslid Josine Strörmann de wethouder de kosten eens precies op een rij te zetten.

De kostprijs voor de taalaanbieder is bekend en de grote verschillen zitten 'em ook niet daar in. Strörmann: "Wat ik precies op een rij wil hebben is hoe duur het werven van de inburgeraars is en welke bedragen gemoeid zijn met de zogenaamde toegeleiding tot de cursus, zoals de intakegesprekken. Ook wil ik weten welke kosten er gemaakt zijn voor de aanbesteding van de trajecten."

De wethouder is bezig met een verbeterplan. Strörmann: "Daarom heb ik een vergelijking van de bedragen gevraagd van begin vorig jaar en nu. En tot slot wil ik van de wethouder weten hoe duur hij denkt uit te zijn als zijn plan helemaal is ingevoerd."