Nederlandse Tafeltennisbond

leeggemaakt en overwinning gepakt'
Europese Jeugd Top-10 junioren dag 1: `Hoofd leeggemaakt en overwinning gepakt'
Geen resultaatdoelstelling of de stille hoop op een verrassing nam Boris de Vries mee naar de Europese Jeugd Top-10. Juist daardoor opende de 17-jarige Hattemer het toernooi met een prachtige overwinning op de nummer elf van Europa. Hij klopte in het Rotterdamse Topsportcentrum de Roemeen Hunor Szocs met 4-2.

Mooie zege voor Boris de Vries bij de Europe Youth Top-10. (FOTO: Henk Hommes / NTTB)

De speler van het NTTB Dutch Butterfly Team was ook na twee latere nederlagen tegen de toppers Thomas Le Breton (Fra) en de Zweed Kristian Karlsson tevreden over zijn eerste dag. ,,Ik won de eerste game tegen Szocs heel makkelijk en dat gaf veel vertrouwen. Hij paste daarop zijn spel aan, maar ik kon het hem moeilijk blijven maken."

Na een spannende derde (12-14), vierde (13-11) en vijfde (17-15) zorgde de Oranjespeler voor een mooie verrassing bij de jongens junioren. In de zesde game was hij oppermachtig tegen de Roemeen en klopte hem met 11-4.

Daarna maakten Karlsson en Le Breton, de nummers twee en drie van de plaatsingslijst, duidelijk hoe sterk de absolute Europese top is. ,,Mijn eigen basisniveau is het afgelopen jaar behoorlijk gegroeid. Ik moet nog leren om consequenter te worden. In de rally mis ik dan paar keer een kans en die laten zij niet onbenut. Doel is nu natuurlijk om daarbij aan te haken", aldus De Vries.

Thomas Le Breton (Fra) en de Duitser Patrick Franziska gaan na de eerste dag aan kop. De Hongaar Daniel Kosiba, als eerste geplaatst, verloor van Victorien Le Guen. De Fransman staat achter Kosiba op de vierde plaats.

Bij de meisjes junioren kreeg Suzanne Dieker op de eerste speeldag direct te maken met de twee beste Europese tafeltennissters in haar leeftijdscategorie. Cristina Hirici (Roe) was met 4-0 de betere van de 16-jarige Didamse die tegen de Slowaakse Barbora Balazova één game wist te winnen (1-4). In haar derde partij was de Roemeense Camelia Postoaca met 4-0 te sterk.

Hirici en Balazova zijn na de openingsdag nog ongeslagen. Ook de verrassende Wit-Russische verdedigster Alena Dubkova is zonder verlies. Malin Pettersson blesseerde zich in de eerste wedstrijd ernstig aan haar enkel, maar wist toch nog haar andere twee duels te winnen. De Zweedse staat vierde.

De Europese Jeugd Top-10 worden live door ETTU TV (www.ettutv.com) uitgezonden. Alle uitslagen en het nieuws zijn te vinden op www.europeyouthtop-10.nl.

Verrassing bij de meisjes junioren: Alena Dubkova (WRu). (FOTO: Henk Hommes / NTTB)

NTTB/HH