Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 30 januari 2009

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State en van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen keurt de Vlaamse Regering twee ontwerpdecreten definitief goed waarvan het ene instemt met het besluit van de vertegenwoordigers van de regeringen en de lidstaten over de voorrechten en immuniteiten die aan het Europese Defensieagentschap en zijn personeel worden verleend en het andere met het Aanvullend Protocol tussen België en het Europese Defensieagentschap. Beide ontwerpdecreten worden nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de verplichte bijdragen bestemd voor de promotie en afzetbevordering van de Vlaamse producten van de sectoren landbouw, tuinbouw en visserij. Het gaat om het verlagen van de basisbijdragen voor pootgoedvermeerderaars naar 25 euro en het voor onbepaalde tijd verlengen van de termijn voor de verplichte bijdragen voor biologische landbouw.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Naar aanleiding van de kernkapitaalsoperatie ten gunste van de KBC-groep machtigt de Vlaamse Regering de Vlaamse minister van Financiën en Begroting om de tekst van de beraadslaging mee te delen aan het Vlaams Parlement. Tegelijk machtigt ze de minister het ontwerpdecreet over de aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2009 in te dienen bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Zone voor windturbines in Maldegem en Eeklo'. Over deze beslissing wordt advies gevraagd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'historisch gegroeid bedrijf Sarens nv in Meise en Londerzeel'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Schelde -Dender: 'Intergetijdengebied Wijmeers deel II'. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'gebieden voor toeristisch-recreatieve infrastructuur Golfterrein Winge' in Tielt-Winge.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Spartacus: lijn Hasselt-Maastricht tussen Diepenbeek en Bilzen.' Het Spartacusplan van De Lijn wil een hoogwaardig netwerk van regionaal openbaar vervoer uitbouwen in Limburg, als volwaardig alternatief voor de personenwagen. Uiteindelijke bedoeling is om de verplaatsingsgewoonten in Limburg te veranderen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Transportbedrijf H. Essers en Zonen NV' in Genk, voorlopig vastgesteld op 23 januari 2009, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen, minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt het amendement op het ontwerpdecreet over het mobiliteitsbeleid goed. Het amendement voert een regeling in voor bepaalde infrastructuurprojecten van De Lijn. Onder bepaalde voorwaarden kunnen die projecten tijdelijk genieten van een herfinancieringsgarantie. De regeling is nodig door de recente financiële crisis. Het amendement wordt nu overgemaakt aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State voegt de Vlaamse Regering definitief 18 nieuwe beroepen toe aan de lijst van beroepen waarvoor een titel van beroepsbekwaamheid kan worden uitgereikt.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 juli 2008 over werkervaring legde de loonpremie vast op 17.200 euro op jaarbasis, wat toen een verbetering was ten opzichte van de bestaande loonpremie. Sindsdien zijn er al twee indexaanpassingen geweest. De loonpremie wordt pas geïndexeerd vanaf de inwerkingtreding van het besluit op 1 januari 2009. Daarom wordt nu beslist de loonpremie te verhogen tot 17.900 euro. Tegelijk worden een aantal premies geïndexeerd waarbij dat voordien niet het geval was. Het gaat om de loonpremie voor doelgroepwerknemers tewerkgesteld bij andere promotoren dan instellingen van openbaar nut en vzw's, de aanvullende omkaderingspremie, de inschakelingsvergoeding en de nazorgvergoeding.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent ambtshalve onderwijsbevoegdheid toe voor één of meer opleidingsprofielen aan de centra voor volwassenenonderwijs waarvoor het concordantievoorstel door de inspectie gunstig geadviseerd werd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de VlOR en de SERV en na onderhandelingen met de bevoegde sectorcomités hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de kwaliteit in het onderwijs. Het voorontwerp van decreet omvat een bijsturing van de kwaliteitsbewaking in scholen, de Onderwijsinspectie, de nascholing en de Pedagogische begeleidingsdiensten. Tegelijk wil het voor de Onderwijsinspectie en de onderwijsontwikkeling een bijsturing realiseren voor de werking, de organisatie en het personeelsstatuut. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) is een gezamenlijke publieke instelling van Nederland en Vlaanderen voor de accreditatie van de hogeronderwijsopleidingen. De bestuursleden worden aangeduid door de respectievelijke ministers bevoegd voor het hoger onderwijs. Voor vijf van de zes Vlaamse bestuursleden loopt het mandaat af eind januari 2009. De Vlaamse Regering machtigt daarom de Vlaamse minister voor onderwijs om het mandaat van Guy Aelterman, Eric Derycke, Gilbert Van Leenhove en Iris Van Riet voor vier jaar te verlengen, en Claire Tillekaerts voor te stellen als nieuw bestuurslid. Guy Aelterman wordt voorgedragen als vicevoorzitter en lid van het dagelijks bestuur van de NVAO.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de VlOR, de SERV en de VLHORA, en na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en inrichtende machten, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het secundair na secundair onderwijs en hoger beroepsonderwijs. Bedoeling is een gemeenschappelijk kader te creëren voor de postsecundaire beroepsgerichte opleidingen die niet tot een bachelor leiden, zoals het vroegere hoger onderwijs voor sociale promotie (HOSP), de zevende jaren in het technisch secundair onderwijs en de vierde graad beroepssecundair onderwijs, en alle nieuwe opleidingen die naar aanleiding van duidelijke noden op de arbeidsmarkt daaraan kunnen worden toegevoegd. Over dit voorontwerp van decreet wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na een procedure op vraag van Quatuor Danel vernietigde de Raad van State twee besluiten van de Vlaamse Regering over het niet toekennen van subsidies aan Quatuor Danel in het kader van het Kunstendecreet. De Vlaamse Regering moet dus de beslissing overdoen. Ze keurt daarom de uitgebreide motivering tot niet-subsidiëring goed en haar besluit over de subsidiëring van kunstenorganisaties en organisaties voor kunsteducatie in de periode van 1 januari 2007 tot en met 31 december 2009.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de procedure voor de planning, vaststelling en goedkeuring van de uitvoeringsprogramma's in het kader van de planmatige realisatie van sociale woonprojecten en de financiering van verrichtingen in het kader van sociale woonprojecten. Om de verwerving aan te moedigen wordt het toepassingsgebied van de verwervingssubsidie verruimd.

Op voorstel van minister Marino Keulen en minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het OCMW-decreet. Het besluit regelt de inwerkingtreding van diverse bepalingen van het decreet en wijzigt het besluit over de boekhouding en administratieve organisatie van de OCMW's. Het besluit wordt voor onderhandelingen voorgelegd aan het bevoegde comité C, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het toegangsverbod tot voertuigen van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn. Het moet De Lijn en de Vlaamse overheid toelaten om het handhavingsbeleid voor de overlastinbreuken zelf te sturen en aan te passen, en zo doelmatig in te grijpen in het verhogen van de veiligheid op het openbaar vervoer. Ook worden alle nodige procedurele waarborgen ter eerbiediging van de internationale verdragen, grondwet en rechtspraak van het Grondwettelijk Hof decretaal vastgelegd. Dit naar analogie met het door de federale werkgever uitgewerkte systeem van het stadionverbod. Hierbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan het statuut van de minderjarige. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de SERV, de Mobiliteitsraad en aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Volgens het huidige besluit heeft iedereen die ouder is dan 65 en de Belgische nationaliteit heeft of inwoner is van de Europese Unie, recht op gratis vervoer door de Vlaamse Vervoermaatschappij. Het nieuwe onderling akkoord tussen de vervoermaatschappijen VVM-De Lijn, MIVB en SRWT bepaalt nu dat elke maatschappij de 65+-kaarten voor gratis openbaar vervoer enkel zal uitreiken aan inwoners van haar eigen gewest. De kaarten kunnen dan op de drie vervoersnetten gebruikt worden, zodat alle inwoners van België van 65 of ouder recht hebben op gratis openbaar vervoer. De Vlaamse Regering wijzigt hiervoor principieel haar besluit over de exploitatie en tarieven van de VVM. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de VREG, de elektriciteits- en aardgasdistributienetbeheerders en -leveranciers, de vzw Samenlevingsopbouw Vlaanderen en het Vlaams Netwerk van Verenigingen waar Armen het Woord Nemen, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de sociale openbaredienstverplichtingen in de vrijgemaakte elektriciteits- en aardgasmarkt. Het besluit regelt onder meer de procedure bij wanbetaling, het probleem van de contractloze leveringen en de 'problematische verhuis' en budgetmeters. Advies daarover wordt ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van het decreet Integraal Waterbeleid hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit tot vaststelling van de (deel-)bekkenbeheerplannen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Vlaanderen heeft een aanzienlijke energiebehoefte en zal in de nabije toekomst nog sterk afhankelijk blijven van het buitenland voor zijn energievoorziening. Dit neemt echter niet weg dat er zoveel mogelijk moet worden gebruik gemaakt van de in de Vlaamse ondergrond aanwezige koolwaterstoffen, hoe bescheiden ook, voor zover deze op een economisch rendabele en milieuvriendelijke manier kunnen worden opgespoord en gewonnen. Daarnaast tonen recente studies aan dat een mogelijke oplossing voor de uitstoot van broeikasgassen gedeeltelijk zou kunnen liggen in de geologische opslag van CO2. In dit kader hecht de Vlaamse Regering, na advies van de SERV en van de MiNa-raad, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de diepe ondergrond. Het eerste luik bevat het opsporen en het winnen van koolwaterstoffen (aardgas) in de Vlaamse ondergrond. In het tweede luik wordt een regeling uitgewerkt voor het geologisch opslaan van koolstofdioxide in de ondergrond. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed tot inwerkingstelling van de ontbinding zonder vereffening van het Vlaams Agentschap Ondernemen en tot regeling van de overdracht van zijn activiteiten en vermogen aan het Agentschap Ondernemen.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de Logo's. De Logo's zijn loco-regionale netwerken voor de uitvoering van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid. Het besluit regelt de erkenning van de Logo's, hun werkgebied, de samenstelling, de opdrachten en de subsidiëring.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1233032433982&NB_Registratiepersoonid=10446