Stoppen met roken scheelt minimaal 5000 euro overlijdensrisicopremie

30/01/2009 22:35

Independer

Ieder jaar nemen veel rokers zich voor om te gaan stoppen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, het kan ook nog eens heel veel geld opleveren. De premieverschillen tussen rokers en niet-rokers voor overlijdensrisicoverzekeringen kunnen oplopen tot meer dan tienduizend euro. Dit is versterkt omdat de premies de laatste twee jaar met 31% zijn gedaald, waardoor het premievoordeel nog verder kan oplopen. Vooral mensen die twee jaar geleden zijn gestopt met roken, kunnen zich nu heel veel voordeliger verzekeren.

Een voorbeeld. Man en vrouw, beide 42 jaar, hebben twee jaar geleden, toen ze nog rookten, bij Erasmus Verzekeringen een overlijdensrisicoverzekering afgesloten voor 30 jaar. Het verzekerd bedrag bedroeg 175.000 euro, de maandpremie 209 euro. Beide zijn twee jaar geleden gestopt met roken en kunnen nu gebruik maken van de niet-rokerstarieven.

Op basis van een vergelijking van 28 verzekeraars is Reaal voor hen de goedkoopste met een premie van 87 euro per maand. Per jaar scheelt dit ruim 1400 euro. Over de resterende looptijd van 28 jaar levert dit een besparing op van ruim 40.000 euro.

De premies voor niet-rokers dalen veel harder dan voor rokers. Voor niet-rokers zijn de premies met 31% gedaald in de laatste twee jaar, de rokerstarieven daalden slechts met 9%.

Er zijn zelfs verzekeraars, waaronder Fortis ASR, Nationale Nederlanden en OHRA verzekeringen die hun tarieven voor niet-rokers hebben verlaagd en voor rokers hebben verhoogd. Dat komt er eigenlijk op neer dat rokers de premieverlaging voor niet-rokers betalen.

De volledige resultaten van dit onderzoek zijn te vinden op:

http://weblog.independer.nl/pdf/ORVonderzoekrokenvsnietroken.pdf

Bijlage:

pagina 1: premieverloop van niet rokers

pagina 2: premieverloop van rokers

pagina 3: voorbeeldberekening





http://www.independer.nl