NCRV

Una Voce Particolare

Start jubileumjaar Una Voce Particolare

Zaterdag 31 januari 2009

20.15 uur, Nederland 2

Kandidaten tiende seizoen door Ernst Daniël Smid zelf geselecteerd

Zaterdag 31 januari start een nieuwe achtdelige reeks van het NCRV-programma Una Voce Particolare. Dit wekelijkse, sfeervolle muziekprogramma jubileert met het tiende seizoen. Zanger en presentator Ernst Daniël Smid gaat ook dit jaar op zoek naar âEen bijzondere stemâ. Speciaal voor het jubileum heeft Ernst Daniël Smid zélf de 24 opera-, operette- en musicalkandidaten geselecteerd en heeft de studio plaatsgemaakt voor een theater: De Hanzehof in Zutphen.

âIk ben zelf absoluut zangverslaafd geraaktâ, aldus presentator Ernst Daniël Smid. âVanaf jonge leeftijd heb ik hard gewerkt om mijn doel te bereiken. Die passie, dat over alles heen gaande verlangen om âer te staanâ, dat vind ik bij een groot aantal kandidaten terug. Daarom zal en kan Una voce mij nimmer vermoeien. Het geeft mij en de mijnen steeds weer die kick en daar kun je behoorlijk verslaafd aan raken!â

In de eerste uitzending bezoekt Ernst Daniël Smid vier kandidaten uit de afgelopen negen seizoenen. Wat hebben zij inmiddels bereikt en hoe heeft Una Voce Particolare bij hun carrière geholpen? We zien Wendy Kokkelkoren, uit het eerste seizoen, Angelique Noldus, uit het derde seizoen en Ger Savelkoul en Dave ten Kate, uit het zesde seizoen. Voor hen is een droom uitgekomen.

In de zes voorrondes, die vanaf zaterdag 7 februari te zien zijn, presenteren vier kandidaten zich, begeleid door lâOrchestra Particolare o.l.v. dirigent Jan Stulen, aan de jury. Deze bestaat uit zangeres/directeur Internationaal Vocalisten Concours âs- Hertogenbosch (IVC) Annett Andriesen, zanger Marco Bakker en presentator Hans van Willigenburg. Uit de voorrondes kiest de jury de zes finalisten, die het in een zinderende finale op zaterdag 21 maart tegen elkaar opnemen. De winnaar krijgt een muzikaal weekend ergens in Europa naar keuze.

De kandidaten zijn voorbereid op de voorrondes tijdens workshops van experts zoals acteur Willem Nijholt, zanger Maarten Koningsberger, adempedagoog Paul Triebels en mental coach Frits Löhnen. Ook repeteren de kandidaten hun muziekstuk in individuele coachingssessies met Ernst Daniël Smid. Het hele traject is in het programma te zien.