Universiteit Utrecht

Gezamenlijke persaankondiging van de Universiteit Utrecht en Stichting Techniekpromotie

Faculteit Bètawetenschappen

19 januari 2009

Benelux Finale FIRST LEGO League bij de Universiteit Utrecht

Zelfgebouwde robots strijden tegen klimaatverandering

In de Benelux Finale van de FIRST LEGO® League voeren 32 teams klimaatmissies uit met hun zelfgebouwde robots. Het evenement vindt plaats op zaterdag 31 januari 2009 bij de Universiteit Utrecht, waar minister Cramer (VROM) de prijzen zal uitreiken. Het evenement is voor iedereen vrij toegankelijk.

In de Benelux Finale, met als thema 'Climate Connections', laten de teams hun robot op een speelveld verschillende opdrachten uitvoeren die te maken hebben met het klimaat. Op een speciaal speelveld zullen de robots dijken plaatsen aan de kust, ijsmonsters nemen en bolletjes koolstofdioxide begraven in een ondergronds reservoir. De jury bepaalt op basis van onderzoekspresentaties en de uitvoering van de missies wie de hoofdprijs zal ontvangen.

LEGO Mindstorms

De FIRST LEGO League is een wedstrijd die jongeren tussen de 8 en 15 jaar kennis laat maken met bètawetenschappen en techniek. In teamverband bouwden en programmeerden de deelnemers robots met behulp van 'LEGO Mindstorms'. Van de ruim 250 teams die meededen aan de regionale wedstrijden in Nederland en België, plaatsten 32 teams zich voor de Benelux Finale in Utrecht.

25-jarig jubileum

Bij het programmeren van de robots speelt informatica een grote rol. Daarom vindt de finale van het evenement dit jaar plaats aan de Universiteit Utrecht, waar de opleiding Informatica haar 25-jarig jubileum viert. Bezoekers kunnen naast het bekijken van de robotfinale ook zelf proefjes doen in het Toverlab, een workshop over robots volgen of een bezoek brengen aan de Geotruck. De First Lego League is een samenwerking tussen Stichting Techniekpromotie en de Universiteit Utrecht.

Media worden verzocht zich van te voren aan te melden bij Roy Keeris.



Universiteit Utrecht