Ministerie van Defensie

Defensie ondersteunt WK veldrijden

26 januari 2009, 17.39 uur

Dankzij de 'mattenlegger' van de landmacht is het terrein op en rond Vliegbasis Woensdrecht goed begaanbaar. Op en rond het uitgestrekte terrein van Vliegbasis Woensdrecht wordt komend weekend om de felbegeerde regenboogtrui gestreden tijdens het wereldkampioenschap cyclocross, oftewel veldrijden. Defensie levert een belangrijke bijdrage aan dit bekende sportevenement. Sergeant Palmen en korporaal Vermeulen met hun indrukwekkende 'mattenlegger'.

Naast een hele karavaan aan wedstrijdploegen uit ruim 20 landen verwacht de organisatie 40.000 toeschouwers in het kielzog van de renners. Om het spektakel in goede banen te leiden, benaderde burgemeester van Woensdrecht, Marcel Fränzel, begin vorig jaar kolonel Sotthewes, commandant Opleiding Luchtmacht. Kolonel Sotthewes stemde in met Defensiehulp in de vorm van parkeergelegenheid, een calamiteitenroute over de vliegbasis en een bijdrage aan de openbare orde en veiligheid.

Om te voorkomen dat paden en landweggen onbegaanbaar worden door slecht weer in combinatie met de grote toestroom, is ook contact opgenomen met het Regionaal Militair Commando Zuid van de Koninklijke Landmacht. 101 Geniebataljon bleek bereid om rijplaten te leggen. Sergeant Palmen en korporaal Vermeulen hebben er met behulp van de indrukwekkende `mattenlegger' voor gezorgd dat de bereikbaarheid van het terrein voor bijvoorbeeld de hulpdiensten gegarandeerd is.

Duizenden Nederlandse fans komen kijken of het de 22-jarige Lars Boom lukt om zijn wereldtitel te prolongeren. Ook worden er grote aantallen Vlamingen verwacht. Zij moedigen zaterdag 31 januari en zondag 1 februari hun landgenoten aan, onder wie oud-wereldkampioen Sven Nys.

Overigens kent cyclocross een militaire achtergrond. De jonge Franse soldaat Daniel Gousseau gebruikte zijn fiets begin 20ste eeuw om door de bossen te rijden, waar bijvoorbeeld zijn generaal dat te paard deed. Gousseau wist zijn passie over te brengen op vrienden en in 1902 organiseerde hij het eerste nationale kampioenschap.