VerkeersInformatieDienst



Snelweg tussen De Hogt en Leenderheide alleen nog A2

30 januari 2009, 12:07
Vanaf zaterdag 31 januari geldt langs de Randweg Eindhoven een nieuwe wegaanduiding. Rijkswaterstaat loopt hiermee vooruit op de toekomstige situatie waarin de randweg hoofdrijbanen heeft voor het doorgaande verkeer en parallelrijbanen voor het lokale verkeer.

Meest zichtbare verandering voor de weggebruiker is het âverdwijnen' van de A67 aan de zuidkant van Eindhoven. Het deel tussen knooppunt De Hogt en knooppunt Leenderheide (dat nu dubbel genummers is A2/A67) heet vanaf 31 januari A2 of N2. De term A2 wordt gebruikt voor de toekomstige hoofdrijbaan. De parallelrijbaan heet N2. Het verkeer rijdt op dit moment op vrijwel de gehele randweg over de parallelrijbaan, dus over de N2.

Tegelijkertijd met de bewegwijzeringsborden past Rijkswaterstaat ook de groene bordjes met de hectometeraanduiding aan. Ook daarop komen aparte aanduidingen voor de hoofdrijbaan en de parallelrijbaan. De wijzigingen zijn uitgebreid gecommuniceerd met de hulpdiensten (ambulance, brandweer, politie). In de verkeersinformatievoorziening is de gewijzigde aanduiding nog niet voorzien.

In de eindsituatie heet de gehele Randweg Eindhoven tussen knooppunt Ekkersweijer en knooppunt Leenderheide A2 (hoofdrijbaan) en N2 (parallelrijbaan). Het stuk tussen knooppunt Ekkersrijt en knooppunt Ekkersweijer krijgt na het gereedkomen van de nieuwe aansluiting bij Ekkersrijt de naam A50 (nu: A58). De keuze voor de naam van de weg is gemaakt op grond van de belangrijkste verkeersstroom.

Dat de hoofdrijbaan een A-weg is en de parallelrijbaan een N-weg, is een landelijke afspraak die straks ook geldt bij bijvoorbeeld de A2 Rondweg Den Bosch.