Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: ondernemend Nederland staat er niet alleen voor

31 jan 2009 | Nederlandse ondernemers staan er in deze moeilijke tijden niet alleen voor. Buitenlandse Zaken zet zich in om internationale handel en grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen.

Dat zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) in zijn jaarrede voor de Maatschappij voor Nijverheid en Handel in Valkenburg. Volgens Verhagen is internationale samenwerking noodzakelijk voor een succesvolle aanpak van de economische en financiële crisis.

Vorig jaar besloot de minister een aantal consulaten in de grensregio niet te sluiten maar om te vormen tot Netherlands Business Support Offices die zich geheel zullen richten op economische dienstverlening. Verhagen riep zijn gehoor op gebruik te maken van deze buitenlandse kantoren: "U mag van onze ambassades en economische steunpunten verwachten dat u zo goed mogelijk wordt geïnformeerd over marktkansen en potentiele partners. We verlenen diensten op maat aan het bedrijfsleven. We zitten daar om uw belangen te behartigen."

Ook wil Verhagen werken aan het opheffen van knelpunten in de grensoverschrijdende samenwerking. Verschillen in regelgeving zitten soms nog behoorlijk in de weg, bijvoorbeeld op het gebied van arbeid, onderwijs, gezondheidszorg en gezamelijke rampenbestrijding. Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt daarom dit jaar een 'grensmakelaar' aangesteld die in overleg met de buurlanden en de grensregio's praktische oplossingen moet vinden. "Creativiteit is daarbij het devies. Niemand heeft behoefte aan extra bureaucratie," aldus Verhagen.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Lees de toespraak van Verhagen Zie het origineel