Gemeente Oisterwijk


Zorg voor Jeugd, een nieuw signaleringssysteem

In de zorg en hulpverlening aan kinderen en jongeren werken veel organisaties samen. Voor een tijdige en goede hulpverlening is het belangrijk dat deze organisaties elkaar snel en goed kunnen vinden. Daarom is vanaf 1 januari 2009 het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd ingevoerd.

Wat doet Zorg voor Jeugd?
Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd zorgt ervoor dat kinderen en jongeren tussen 0 en 23 jaar niet meer tussen wal en schip vallen en dat zij tijdig hulp krijgen. Met het systeem kunnen alle organisaties die betrokken zijn bij de hulpverlening aan jongeren snel en efficiënt informatie uitwisselen. Het signaleringssysteem zorgt ervoor dat:
* mogelijke risico´s bij kinderen vroegtijdig worden gesignaleerd;
* alle instellingen weten wie betrokken is bij de jeugdige;
* informatie tussen hulpverleners direct en snel wordt uitgewisseld;
* het meteen duidelijk is wie de eerstverantwoordelijke is om de zorg te coördineren;

* de voortgang en acties van de hulpverlening worden bewaakt.

Welke informatie komt in Zorg voor Jeugd?
In Zorg voor Jeugd komt alleen de melding dat er zorgen zijn rondom een kind of jongere of dat een organisatie hulp biedt aan een jeugdige. Er staat niet in wat er aan de hand is. Het is dus geen elektronisch dossier met inhoudelijke informatie.

Wie werken met Zorg voor Jeugd?
Zorg voor Jeugd is in alle gemeenten in Noord-Brabant ingevoerd. Alle organisaties die professioneel betrokken zijn bij jeugdigen werken met het systeem en kunnen een signaal afgeven, zoals Bureau Jeugdzorg, Maatschappelijk werk Juvans, Thebe en de GGD. Ook organisaties die vanuit een andere invalshoek bij kinderen en jongeren betrokken zijn, doen mee. Denk hierbij aan het onderwijs, kinderdagverblijven, organisaties op het gebied van welzijn, werk en inkomen en het Veiligheidshuis (waaronder politie en Justitie). Voordat zij een signaal afgeven in Zorg voor Jeugd, informeren zij altijd eerst de ouders en/of jongere.

Werkt Zorg voor Jeugd landelijk?
Zorg voor Jeugd werkt nog niet landelijk. Het is wel gekoppeld aan de landelijke Verwijsindex Risicojongeren. Signalen over jeugdigen buiten de gemeente of regio kunnen zo toch worden uitgewisseld.

Is Zorg voor Jeugd niet in strijd met de privacyregels? Het vastleggen van de informatie in Zorg voor Jeugd is niet in strijd is met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dit hebben het College Bescherming Persoonsgegevens en juristen van het Ministerie van Justitie bepaald.

Is er bezwaar mogelijk tegen een signaal?
Ouders en jongeren kunnen bezwaar maken tegen een signaal bij de gemeente waar het signaal is afgegeven. In Oisterwijk kunnen zij het bezwaarschrift indienen bij:

het college van burgemeester en wethouders
postbus 10101
5060 GA Oisterwijk

Ouders en jongeren hebben ook recht op inzage in het systeem en ze hebben recht op correctie van gegevens.

Meer informatie over Zorg voor Jeugd?

Kijk voor meer informatie op www.zorgvoorjeugd.nu. Ook kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke en Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Oisterwijk, tel. (013) 529 12 66

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl