Socialistische Partij

Verdere afbraak thuiszorg in Noord Holland Noord en Zaanstreek Waterland

31-01-2009 * In het gebied Noord Holland Noord hebben de gemeenten het tarief voor de WMO gerelateerde huishoudelijke zorg, welke via thuiszorgorganisaties wordt gegeven, opgekrikt. Dit is gebeurd zodat de thuiszorghulpen gegarandeerd bleven van fatsoenlijke salariering en de thuiszorgorganisaties niet in acute financiele problemen zouden komen. Uit steeds meer berichten blijkt dat de Evean Thuiszorg, TSN en Asito voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Het volgende bericht kregen we binnen:
Gisteren vertelde een B-hulp dat Asito/Evean mensen wil gaan zoeken die de oude B+ opleiding willen gaan volgen voor huishoudelijke verzorging . Deze opleiding duurt 1 jaar. De opleiding wordt gegeven in Bunnik. Voorwaarde is dat deze mensen een contract moeten tekenen dat zij zich verplichten voor een periode van drie jaar een dienstverband aangaan om huishoudelijke hulp te verlenen. In het contract zou komen te staan dat ze de opleiding volgen maar in de periode van de drie jaar niet in aanmerking komen voor het salaris dat volgens de CAO overeenkomt met diplomering en werkzaamheden. Dat betekent dat ze na een jaar gediplomeerd zijn en als gediplomeerde twee jaar lang werkzaamheden verrichten, maar daar niet overeenkomstig voor betaald worden.

Deze bron legt verder uit:
Wie een B+ opleiding heeft, is opgeleid om te mogen werken bij ex-verslaafden en ex-psychiatrie cliënten. Ook zijn deze medewerkers bevoegd te werken bij mensen die wel de kenmerken hebben van ouderdomsdementie, Alzheimer en Korsakov, maar waarbij de diagnose nog niet is vastgesteld.

Dit is een opmerkelijk bericht. Om aan de WMO voorwaarden te voldoen worden wel mensen geronseld, maar niet overeenkomstig betaald. Opmerkelijk omdat de zorgaanbieders wel een vergoeding krijgen waaruit een CAO salaris betaald kan worden. De vraag die nu opdoemt is, zou dit in de tactiek passen om medewerkers voor huishoudelijke hulp massaal te laten afhaken. Als de medewerkers afhaken, kunnen de clienten een brief krijgen dat de zorg stopt als gevolg van personeelsgebrek. Waarom dan mensen opleiden? Misschien gaan dezen dan via het schoonmaakbedrijf Asito werken. Hiermee kan Asito zich op voorhand indekken tegen de mogelijke klacht dat ze geen gekwalificeerd personeel hebben. Gekwalificeerd personeel is een van de voorwaarden. Een tweede wellicht nog belangrijkere voorwaarde is dat het personeel werkt vanuit een professionele organisatie, die in staat is bijscholing te geven, mensen te ondersteunen na ernstige gebeurtenissen op het werk en bereikbaar is met een goed opgeleide staf aan zorgcentralistes en aanspreekbare managers die klachten en wijzigingen in de leefsituatie van een client op voldoende verantwoordelijke wijze kunnen afhandelen. Al eerder is bekend geworden dat de vier personen in de topfuncties bij Evean een salaris hebben van meer dan vier ton per jaar. Ook de berichten over TSN en Asito zijn niet echt geruststellend.

We roepen mensen op om alle informatie die zij hebben door te sturen naar alkmaar@sp.nl
of door te bellen naar

06 14455120

Anonimiteit wordt gegarandeerd.