Ingezonden persbericht


Persbericht 1

Migrantenreis naar Timboektoe, Mali.

Stel je voor dat je je huis, vrienden en familie verlaat om elders een nieuw werkend leven te beginnen. Je hebt er geen geld, geen bezit en geen gezin. Misschien één vriend; je koestert zijn telefoonnummer, je enige hoop. Re-place is een documentaire in de maak over ónze verhouding met migranten. Zaterdag 31 januari om 10.00 vertrekt theater- en filmmaker Sven Jense met een filmploeg naar Mali, de overlevenden -en doden- van de oversteek van zout water en Sahara naar het Europese Fort tegemoet.

Als jíj op zoek naar werk zou gaan in Mali, wie zou je ontmoeten onderweg? Theater- en filmmaker Sven Jense ontmoette een verstekeling bij Gibraltar en werd gegrepen door zijn persoonlijke verhaal. De vraag hoe Europeanen omgaan met moedige migranten die te vaak de oversteek niet halen, werd onontkoombaar. "De zeebodem is echt een kerkhof daar," zegt Sven. Hoe ontmoet je een vreemdeling? Door hem tegemoet te gaan.

Replace is een documentaire- en theaterproject, in samenwerking met de Balie, dat de wereld toont door de ogen van een vreemde. De makers keren zijn reis om, volgen zijn of haar voetsporen in omgekeerde richting naar zijn of haar thuisland. Ze reizen van Amsterdam naar Timboektoe, over land en over zee, precies zoals een Malinese migrant die werkt in Nederland. Replace gaat in 2009 in première als documentaire en theatervoorstelling.

Biedt West-Afrika dan echt zo weinig kansen, dat tienduizenden over land en zee vertrekken terwijl ongeveer 1 op de 20 van hen het niet haalt? Sommigen Afrikanen voelen zich tweederangs mensen: "waarom kunnen wíj niet meewerken in de Europese welvaart, terwijl jullie ons wel konden kolonialiseren?" Honte is schande, schaamte; de grens van Europa wordt met die woorden aangeduid. Behandelen wij Afrikanen als tweede, derderangs mensen? Wie zíjn die migranten eigenlijk?

In veertig reisdagen gaat Sven Jense met zijn filmcrew op zoek naar antwoorden op deze vragen. Door ze met een camera te stellen aan Afrikanen, migranten, reizigers, professoren, en de medewerkers van het EU migratiecentrum dat pasgeleden is geopend in het Malinese Bamako. Zowel het maakproces als de dialoog over het project zijn te volgen via www.replace.to