Noord-Holland goes Himalaya


HEERHUGOWAARD, 20090128 -- Zaterdag 31 januari 2009 om 12.00 uur opent burgemeester Han ter Heegde in het gemeentehuis van Heerhugowaard de expositie 'Noord-Holland goes Himalaya'.

Himalaya Archief Nederland organiseert in samenwerking met Amnesty International in Alkmaar, Schagen en Heerhugowaard, Bibliotheek Kennemerwaard en de gemeente Heerhugowaard de "Himalaya maanden": in februari, maart en april is een foto-expositie te zien in de bibliotheek en het gemeentehuis van Heerhugowaard en in de bibliotheken van Alkmaar, Schagen en Nieuwe Niedorp.
In deze periode zijn er meerderder lezingen en filmvoorstellingen over de Himalaya regio in de verschillende bibliotheken te bezoeken.

Deze expositie is eerder te zien geweest in Kathmandu en andere plaatsen in Nepal en werd door meer dan 300.000 mensen bezocht.

Achtergrond van deze expositie:
Tijdens de Olympische Spelen afgelopen zomer is er veel publiciteit geweest rond de mensenrechtenschendingen in China en rond het optreden van China in Tibet.
Maar ook in Nepal heeft zich de laatste jaren een conflict voorgedaan; hierbij zijn ten minste 15.000 mensen omgekomen. Tussen 1996 en 2006 probeerden maoïstische groeperingen de zittende regering en het koningshuis te verdrijven. Veel inwoners van kleine dorpen zaten tussen twee vuren: ze werden aangevallen door maoïsten omdat ze op de hand van de regering zouden zijn én door regeringstroepen omdat ze de rebellen zouden steunen. De mensenrechten werden door alle partijen op grote schaal geschonden. Deze expositie, die gebaseerd is op het boek 'A People War' (zie www.apeoplewar.com) geeft een beeld van wat zich tussen 1996 en 2006 in Nepal heeft afgespeeld. Een oorlog waarvan volgens de Nepalese journalist en samensteller, Kunda Dixit, gewone mensen het slachtoffer zijn geworden: 'a people war'.

Bij de opening op 31 januari a.s. wordt de film "Frames of War" (Yudha Chitra) vertoond. De filmmaker registreert persoonlijke verhalen terwijl hij meereist met de tentoonstelling van A People War, die in 2007-2008 ruim drie maanden door het land trok. De film doet ons ook weer beseffen dat openlijke erkenning van wat er gebeurd is een voorwaarde is voor genezing.
De expositie wordt mede ondersteund door een twintigtal fotografische hoogstandjes van Hes van Huizen (zie www.hesvanhuizen.nl) en René Tielenburg
(zie www.renetielenburg.com ).

De expositie en de opening van zaterdag 31 januari zijn vrij toegankelijk.
Adres:
Parelhof 1-A
1703 EZ Heerhugowaard

Meer info op: www.amnesty-heerhugowaard.nl