Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Januari 2009

Tussen 'Kunst & Kitsch': Laat uw textiel op waarde schatten tijdens minicollege Open Dag KABK

Bij het televisieprogramma 'Tussen Kunst & Kitsch' komen zelden textiele objecten ter sprake. Toch vertegenwoordigen oude kledingstukken, handwerkjes, wandtapijten en modeprenten een bijzondere inkijk in de wereld van toen. De (geldelijke) waardering voor dergelijke objecten staat echter vaak in schril contrast met bijvoorbeeld schilderijen of meubels. Hoe komt dat? Wat is wel/niet waardevol? Waar moet je op letten?

In een minicollege (15.00-16.00 u) gaat kusthistorica Els de Baan tijdens de Open Dag van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) op zaterdag 31 januari in op dit nogal ondergeschoven gebied. Na afloop kan het geïnteresseerde publiek textiele producten ter beoordeling voorleggen aan De Baan.

Dé kans om de eigen textiele schatten aan een nadere inspectie te laten onderwerpen. Neem mee dus die geërfde merklap, japon of streekdracht-muts van overgrootmoeder, die vergeelde damasten servetten, die lieve zakdoekjes met frivolitérandjes, dat vrolijke boek met modeprenten of dat merkwaardige textiele ding waarvan de toepassing een vraagteken is!

Kunsthistorica Els de Baan specialiseerde zich in mode, kostuum en textiel en is als docente Modebeschouwing verbonden aan de afdeling Textiel- en Modevormgeving van de KABK. Daarnaast is zij docent kunst- en modegeschiedenis op de Rotterdamse Willem de Kooning Academie en schrijft zij voor dagblad Trouw regelmatig artikelen over mode. Voor diverse musea en particulieren doet zij taxaties, geeft advies en bemiddeld voor aan- en verkoop op het terrein van mode, kostuum en textiele objecten.

Voor het gehele programma van de Open Dag inclusief alle minicolleges zie: www.kabk.nl/opendag

Minicolleges Open Dag Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Zaterdag 31 januari
12.00-16.00 u
Bibliotheek
Prinsessegracht 4
Gratis toegankelijk
(de Open Dag start al vanaf 10.00 uur)

www.kabk.nl
============
Noot voor de redactie,