Ingezonden persbericht


MUSEUM BEELDEN AAN ZEE

PERSBERICHT

Tony Cragg

31.01 - 03.05.2009

De Engelse beeldhouwer Tony Cragg is de meest tentoongestelde kunstenaar van zijn generatie. Cragg (Liverpool 1949) is naast beeldhouwer ook tekenaar en schilder en woont en werkt in Wuppertal, Duitsland. Zijn kunst is eerder gestoeld op observatie, experiment en theorievorming, dan op instinctieve en onbewuste methodieken van artisticiteit. Sculptuur is voor hem het middel om de verhouding kunst - realiteit te onderzoeken.

Cragg maakt gebruik van verschillende materialen die hij stapelt of op andere wijze formeert. Zijn werk is noch figuratief noch abstract. Profielen van gezichten, of andere vormen die aan ledematen doen denken keren terug. Een aantal jaren liep het werk van Cragg parallel aan de kunstgeschiedenis; arte povera, minimal art en conceptuele kunst. Sinds de jaren negentig ontwikkelt zijn werk zich afzijdig van deze stromingen. Postmodern is zijn veelzijdigheid in materiaal, kleur en compositie. Deze tentoonstelling is opgebouwd uit vijftien installaties die zijn voortgekomen uit de series die hij maakte sinds het begin van de jaren negentig. Deze autonome werken zijn variaties op een prototype die hun serialiteit behouden door het gebruik van een enkele materiaalsoort. Tezamen vormen deze metershoge sculpturen het spectaculaire landschap dat in de Grote zaal van het museum te zien zal zijn.

Tony Cragg is van 1978 tot 1988 docent aan de Kunstacademie in Düsseldorf, en tot 2001 als professor. In 1988 is hij winnaar van de Turner Prize. Niet alleen bevindt zich werk van Cragg in particuliere en museale collecties, ook is het in de openbare ruimte te zien. Alleen al in Wuppertal bevinden zich een vijftal werken in de stad, afgezien van het zojuist geopende beeldenpark Friedensruhe, waar zich zo'n twintig werken bevinden. Ook in Nederlandse steden (bijvoorbeeld Nijmegen, Den Bosch) bevinden zich werken van Cragg. Cragg exposeerde onder andere op de Documenta (Kassel), in Centre Pompidou (Parijs) en op de biënnales van Venetië en Sao Paolo. Dit overzicht in Beelden aan Zee is het eerste van Tony Cragg in Nederland sinds 1991.

museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, 2586 EL Scheveningen, +31 (0)70 358 58 57, Di. t/m zo. 11.00-17.00 uur, www.beeldenaanzee.nl, info@beeldenaanzee.nl, toegang volwassene: ¤ 7,--

//////////////////////////////////////////////////////////////////// EP ////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Voorts wordt de pers uitgenodigd de opening van de tentoonstelling bij te wonen, eveneens op 31 januari a.s. om 17.30 uur. De tentoonstelling zal worden ingeleid door dr. Jon Wood, conservator van het Henry Moore Institute in Leeds. De Britse Ambassadeur, de heer Lyn Parker, zal de officiële opening verrichten.

Voor toelichting: Emma van Proosdij, PR & Communicatie Tel. +31 (0)70 358 58 57
e-mail: vanproosdij@beeldenaanzee.nl