Stichting Heartbeat start HeartSafe Tiel


Eerste openbare AED in Tiel geplaatst

TIEL, 20090131 -- "Als het gaat om het redden van mensenlevens is een AED een onmisbaar instrument", woorden van Björn Tannemaat, voorzitter van Stichting Heartbeat uit Tiel. De Stichting heeft zich als doel gesteld om Tiel HeartSafe te maken. Wekelijks worden 300 mensen buiten een ziekenhuis getroffen door een hartaanval. Slechts 5 - 10% van de mensen die dit overkomt, overleeft dit.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat na bevestiging op het lichaam kan registreren wat de hartproblemen zijn. Wanneer er sprake is van een hartstilstand, geeft de AED een elektrische schok om het hart weer op gang te krijgen. Björn Tannemaat: "Gelukkig overwegen steeds meer bedrijven en instellingen om een AED aan te schaffen. Een goede ontwikkeling. Maar we moeten ons wel realiseren dat een AED in een bedrijf maar een gedeelte van de dag zorgt voor een hartveilige omgeving. En juist in de thuissituatie vindt het grootste deel van de hartaanvallen plaats. Om die reden zijn we begonnen met HeartSafe Tiel. Naast de bedrijventerreinen willen we ook de woonwijken uitrusten met een AED." Het gebruik van een AED zorgt ervoor dat meer mensen gaan overleven. Er wordt door verschillende instanties zelfs gesproken over een stijging van de overlevingskans naar zo'n 50-70%, wanneer er binnen 6 minuten hulp geboden wordt. HeartSafe Tiel sluit aan bij de doelstellingen die door de Nederlandse Hartstichting gesteld zijn in haar 6 Minuten campagne (www.6minuten.nl)

Inmiddels zijn er in Tiel 37 AED's in kaart gebracht. Een aantal daarvan zullen op korte termijn in een buitenkast geplaatst worden. De Goudhaver in de wijk Passewaaij heeft de primeur. Daar hangt sinds kort een AED die 24 uur per dag beschikbaar is. De AED is geplaatst in een met pincode beveiligde kast. Dankzij een netwerk van vrijwilligers die bij een vermoedelijke hartstilstand een SMS ontvangen vanuit de 112 meldkamer, waarin naast de locatie van het slachtoffer en de AED ook de toegangscode tot de kast staat, kunnen er zo levens gered worden. Met het plaatsen van deze eerste AED heeft Stichting Heartbeat het startsein gegeven om Tiel HeartSafe te maken.



AED-Alert

HeartSafe Tiel behelst niet alleen het buiten plaatsen van AED's. Om succesvol een AED in te kunnen zetten is de vindbaarheid en de wetenschap dat er een AED benodigd is van cruciaal belang. Hiervoor zorgt het systeem AED-Alert wat de meldkamer onlangs in gebruik heeft genomen. In dit systeem worden AED's en vrijwilligers, zogenoemde Burgerhulpverleners, gemeld. Wanneer zich een vermoedelijke hartstilstand voordoet, stuurt de centralist van de meldkamer een SMS naar een aantal vrijwilligers die woonachtig of werkzaam zijn in de buurt van het slachtoffer, met het verzoek de AED te halen en daarna naar de locatie te gaan waar het slachtoffer zich bevindt. Ook wanneer er geen AED in de buurt is, krijgen vrijwilligers een melding, dan enkel met het verzoek om een reanimatie te starten. Momenteel vindt er werving plaats van vrijwilligers, die zich in willen laten schrijven in AED-Alert. Van vrijwilligers wordt gevraagd dat zij beschikken over een certificaat Reanimatie en/of AED Bediener of BHV-er zijn en dat ze geregeld op herhalingscursus gaan. Vrijwilligers die nog niet over een certificaat beschikken, kunnen zich inschrijven bij Stichting Heartbeat en meedoen met de eerstvolgende opleidingsmogelijkheid. Organisaties die over een AED beschikken welke een beperkt deel van de dag beschikbaar zijn, worden gevraagd deze ook aan te melden in AED-Alert. Hoe meer AED's er in het systeem staan, hoe groter de overlevingskans. Stichting Heartbeat informeert organisaties die hun AED ook in een buitenkast willen plaatsen graag over de mogelijkheden.


Geef voor HeartSafe

Om alle woonwijken in Tiel te voorzien van een AED is er uiteraard nog veel geld nodig. Begin april houdt Stichting Heartbeat om die reden de actieweek Geef voor HeartSafe. Op de agenda staan diverse activiteiten. Er zal onder meer een Derby Duck Race gehouden worden. Duizenden plastic badeenjes, voorzien van een lotnummer, zullen op een nog te bepalen tijdstip te water worden gelaten. De eendjes die als eerste de finish bereiken winnen mooie prijzen. Veel belangrijker is dat ieder eendje voor ¤ 5,- verkocht zal gaan worden. Adopteren van eendjes kan inmiddels via de website.



Verder zal er een HeartSafe krant uitkomen, waarin organisaties hun steun kunnen tonen middels het plaatsen van een advertentie. Rabobank West Betuwe is een van de sponsoren van Stichting Heartbeat en draagt op deze duurzame manier bij aan een betere samenleving. Met het Coöperatiefonds richt zij zich op het bevorderen van de algemene economische bedrijvigheid, de leefbaarheid en maatschappelijk relevante ontwikkelingen in de regio. Voorzitter Björn Tannemaat: "We zijn verheugd met de ondersteuning van de Rabobank West Betuwe. Verder hebben onder andere de Cooperatie Medel en bouwbedrijf De Vree en Sliepen al hun steun toegezegd. We rekenen er op dat vele bedrijven in Tiel hun voorbeeld zullen volgen en op de een of andere manier een bijdrage leveren aan het project. Naast het plaatsen van een advertentie, nodigen we bedrijven ook van harte uit, creatief mee te denken voor de actieweek. Restaurants zouden bijvoorbeeld een HeartSafe menu of gerecht op de kaart kunnen zetten, waarvan een gedeelte beschikbaar wordt gesteld voor HeartSafe Tiel, maar ook een fondsenwervende actie onder de werknemers of het organiseren van een charity diner wordt zeer gewaardeerd.


Meer informatie: www.heartsafetiel.nl





Stichting Heartbeat