DGA's betalen te veel vennootschapsbelasting


BEST, 20090131 -- Directeuren-grootaandeelhouders betalen te veel vennootschapsbelasting zo blijkt uit een steekproef die is uitgevoerd in opdracht van www.nationaalpensioenweblog.nl onder accountants en belastingadviseurs.

Uit een steekproef onder ruim 100 accountants en belastingadviseurs is gebleken dat bijna 95% van hen de minst gunstige methode hanteert voor het berekenen van de aftrekpost voor pensioen in eigen beheer. Hierdoor betalen DGA's ieder jaar te veel vennootschapsbelasting. Het verschil kan per persoon al snel oplopen van enkele honderden euro's tot een paar duizend euro per jaar. Als argument voor het hanteren van de verkeerde berekeningsmethodiek wordt onbekendheid met de methodiek het meest genoemd, gevolgd door de complexiteit van de methode.

In 1995 is de wetgeving over pensioen in eigen beheer aangepast. De aanpassing van de wet heeft geleid tot veel discussie met de Belastingdienst en uiteindelijk meerdere uitspraken van de Hoge Raad. De uitspraken van de Hoge Raad pakten nadelig uit voor de schatkist, zodat de overheid in 2004 met reparatiewetgeving is gekomen. Sinds 2004 mag voor de berekening van de aftrekpost voor pensioen in eigen beheer worden uitgegaan van de minst gunstige methode, in jargon de koopsommethode genoemd. Een gunstigere methode, de premie/koopsommethode, is echter ook toegestaan. Deze laatste methode is een relatief nieuwe methode en redelijk onbekend voor de meeste accountants en belastingadviseurs.

Jan van Harten, initiatiefnemer van Nationaal Pensioenweblog en eigenaar van Van Harten PensioenController, is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek. De meest optimale methode is inderdaad iets gecompliceerder dan de methode die nu door bijna iedereen wordt gebruikt, aldus Van Harten. Maar dat kan nooit een reden zijn om een DGA met een te hoge winst voor de vennootschapsbelasting op te zadelen. Ik denk dat het een goede zaak is dat er bij de komende jaarrekeningenronde extra aandacht wordt besteed aan de berekeningmethode voor het pensioen in eigen beheer.

http://www.pensioenweblog.nl





ingezonden persbericht