Nederlandse Tafeltennisbond


Europese Jeugd Top-10 junioren dag 2: 'Belangrijk om te voelen wat de top is'

Aan zelfkritiek heeft Suzanne Dieker geen gebrek. Veel van haar fans moedigen de Nederlandse juniore tijdens de Europese Jeugd Top-10 aanmet `je hebt niets te verliezen'. Een kreet waar Dieker niet veel mee heeft: ,,Ik wil altijd het beste uit mezelf halen en ik vind mijn niveau tijdens het toernooi nog te wisselvallig."

Suzanne Dieker (links) met bondscoach Pieke Franssen. (FOTO: © Henk Hommes / NTTB)

Toch vertrok de 16-jarige Didamse uit het Rotterdamse Topsportcentrum zaterdagavond met een goed gevoel richting het spelershotel. In haar derde duel van de dag leed ze voor goed gevulde tribunes weliswaar een nederlaag. Haar niveau tegen de verrassend sterke Wit-Russische verdedigster Alena Dubkova lag echter hoog.

,,Ik had me goed voorbereid op haar defensieve spel door voor het toernooi tegen Elena Timina te trainen. Dat heeft me zeker geholpen en daardoor kon ik met vertrouwen spelen", aldus Dieker die brutaal de tweede game naar zich toehaalde. Ook daarna lagen er kansen en kon de Oranjespeelster goed meekomen.

De rotsvaste muur van de Wit-Russische bleef uiteindelijk toch overeind, maar na de 4-1 nederlaag liet de Nederlandse haar hoofd zeker niet hangen. ,,Mijn instelling tijdens het toernooi is om niet zomaar wat te spelen. Mijn eerste vijf wedstrijden gaven me, ondanks dat het de Europese top is, geen lekker gevoel. Op de Europese Jeugd Kampioenschappen van vorig jaar werd ik volledig weggeslagen door Dubkova. Nu zat ik er veel dichter bij en dat was een goede afsluiting van de dag."

De grote progressie van het afgelopen jaar geeft Dieker dan ook veel motivatie om zich volledig op haar tafeltennisloopbaan te storten. Een missie die ze weet te combineren met een studie marketing en communicatie aan het Johan Cruyff College in Nijmegen. Dieker: ,,Ik heb in Rotterdam zelf weer ervaren wat ik moet doen om ook bij de top te komen. Dat is belangrijk om te voelen."

Bij de meisjes junioren neemt Barbora Balazova (Slowakije) de koppositie na dag twee in. Dubkova heeft evenveel wedstrijden gewonnen, maar verloor het onderlinge duel duidelijk met 4-0. Ook Cristina Hirici heeft vijf duels achter haar naam staan. Zij moest met 4-3 het onderspit delven tegen Dubkova. Dit drietal gaat zondag waarschijnlijk ook het erepodium betreden.

Boris de Vries moest bij de jongens junioren drie keer zijn opponent feliciteren. Hij pakte diverse games mee met goed spel, maar verloor toch van Daniel Kosiba (Hongarije), Borna Kovac (Kroatië) en Victorien Le Guen (Frankrijk).

De Duitser Patrick Franziska is na dag twee nog altijd ongeslagen. Hij wordt gevolgd door Le Guen (vier uit vijf). De junioren spelen zondagochtend hun onderlinge sleutelduel. De Vries staat op de zevende plaats met één gewonnen duel. De Nederlander komt zondag nog uit tegen de Duitsers Franziska en Christoph Schmidl en de Engelsman Gavin Evans.

Kristian Karlsson trok zich zaterdag vanwege een liesblessure terug van het toernooi. Alle eerdere wedstrijden van de Zweed zijn uit de stand geschrapt.

De Europese Jeugd Top-10 worden live door ETTU TV (www.ettutv.com) uitgezonden. Alle uitslagen en het nieuws zijn te vinden op www.europeyouthtop-10.nl.

Patrick Franziska (Dui): nummer één bij de jongens junioren na dag twee. (FOTO: © Henk Hommes / NTTB)

NTTB/HH