Eén cao voor kinderopvang

03/02/2009 10:32

ABVAKABO FNV

Cao algemeen bindend verklaard en geen dispensatie voor BKN

De cao Kinderopvang is vanaf deze week algemeen bindend verklaard. Dat betekent dat alle organisaties in de kinderopvang - ook degene die niet zijn aangesloten bij een branchevereniging - vanaf nu vallen onder één cao. Het verzoek van BKN (Branchevereniging Kinderopvang Nederland) om af te mogen wijken van de cao is door het ministerie van Sociale Zaken afgewezen.

Tachtig procent van de medewerkers in de kinderopvang valt al onder de cao Kinderopvang, die is afgesloten met de werkgeversorganisatie MOgroep. Ongeveer twintig procent valt onder de cao van BKN. Het ministerie vindt dat BKN onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat er zwaarwegende argumenten zijn om af te wijken van de cao Kinderopvang. De partijen in de kinderopvang - waaronder Abvakabo FNV - die bezwaar hebben aangetekend tegen het verzoek van BKN, hebben op alle punten uit hun verweerschrift gelijk gekregen.

Abvakabo FNV is blij dat er nu één algemeen bindende cao is voor alle medewerkers in de kinderopvang. Voor veel medewerkers betekent het nieuws een duidelijkere cao met meer verlofuren en bovendien een verbetering op hun loonstrook: minder pensioenpremie en een tegemoetkoming in de ziektekosten.