Kamermarkt rapport Nederland 2008

03/02/2009 10:41

Kamernet.nl

Den Haag, 3 februari 2009 - Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat de huurprijzen van nieuwe aangeboden kamers in het jaar 2008 gemiddeld met 6 procent zijn gestegen in vergelijking tot de huurprijzen van nieuw aangeboden kamers in 2007. Deze stijging is mede veroorzaakt door de stijging van de energieprijzen. Er zijn in 2008 wel flink meer (9,2 procent) nieuwe kamers aangeboden. Dit komt onder andere doordat veel mensen massaal hun woonruimte aanbieden voor verhuur om zodoende tijdens deze kredietcrisis toch het hoofd boven water te houden. Ondanks deze enorme toename was er toch sprake van een krapte op de kamermarkt. Kamernet.nl heeft alle belangrijke feiten en cijfers over het jaar 2008 over de (studenten) kamermarkt op een rij gezet.

Huurprijs kamers stijgt met 6 procent

Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat de gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden kamers in Nederland in het jaar 2008 is gestegen (met 6 procent) ten opzichte van het jaar 2007. De gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden kamers kwam in het jaar 2008 uit op 328,61 euro.

Tabel huurprijs aangeboden kamers

Oorzaken huurprijsstijging

Kosten voor Gas, Water en Licht

De huurprijs van kamers is onder andere afhankelijk van de energieprijs, wat op haar beurt afhankelijk is van factoren zoals de valutakoers en de olieprijs. De meeste kamers worden namelijk inclusief (een voorschot voor) Gas, Water en Licht verhuurd. De afgelopen jaren zijn de energieprijzen sterk gestegen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de energieprijzen in het jaar 2008 bijna drie keer zo sterk zijn gestegen als in 1996. De vraag naar energie in Nederland zal op de lange termijn blijven toenemen terwijl het aanbod van energie minder snel toeneemt. De verwachting is dan ook dat de energieprijzen op langere termijn zullen blijven stijgen en dat daardoor de huurprijzen voor kamers ook zullen blijven stijgen.


1,6 procent huurverhoging 1 juli 2008 als gevolg van de inflatie in 2007

De regering heeft afgesproken dat de maximale huurverhoging gelijk moet zijn aan de inflatie. De maximale huurprijsgrens voor onder andere kamers is aangepast met het inflatiepercentage (1,6 procent). Dat betekent dat in de periode 1 juli 2008 tot 1 juli 2009 kamerverhuurders deze maximale huurverhoging mogen doorvoeren.

De huurmarkt is sterk in beweging door de kredietcrisis

Huiseigenaren die hun woning nu niet verkocht krijgen zijn eerder bereid om hun woning te verhuren. Ook veel mensen die geen woning te koop hebben staan maken hun zolderkamer, logeerkamer en andere lege ruimtes leeg en bieden deze massaal aan voor verhuur. Door wat extra inkomsten te genereren tijdens deze kredietcrisis proberen ze het hoofd toch boven water te houden. Door deze ontwikkeling komt er meer ("nieuw") aanbod aan kamers op de markt. Deze ontwikkeling laat nu, vanwege marktwerking, nog geen daling van de huurprijs zien.

Krapte op de kamermarkt blijft aanhouden

Ondanks dat er wel een enorme toename was aan de aanbodkant, blijft er een grote vraag naar studenten huisvesting bestaan aan de vraagkant. Gevolg is dat studenten tegenwoordig vaak een kamer huren die niet volledig voldoet aan de wensen. Vanuit die situatie blijft de student op zoek gaan naar die ene 'perfecte' kamer en dus wisselen studenten zodoende frequenter van kamer, zo blijkt uit nader onderzoek van Kamernet.nl onder haar leden.

Aanbod kamers neemt toe met 9,2 procent

Het aantal nieuw aangeboden kamers in Nederland is in het jaar 2008 toegenomen (met 9,2 procent) ten opzichte van het jaar 2007. In 2008 zijn er in totaal 61.013 nieuwe kamers aangeboden, dat waren er 5.119 meer vergeleken met het jaar 2007.

Tabel totaal nieuw aangeboden kamers

Meest/minst gunstige perioden voor kamerzoekenden

De meest gunstige periode voor een kamerzoekende bleek de periode van eind april 2008 tot en met juni 2008 te zijn geweest. De gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden kamers was in deze perioden relatief laag. Er werden in de maand juni 2008 ook ruim 9.300 nieuwe kamers aangeboden.

De meest ongunstige periode voor kamerzoekenden bleek de maand september 2008 te zijn. In deze maand was er in het jaar 2008 sprake van een dieptepunt in het aantal nieuw aangeboden kamers (5.513). De gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden kamers in de maand september 2008 steeg tot een recordhoogte van 349 euro.

Grafiek vraagprijs en aanbod

Huurprijzen in de studentensteden: Stijgers en dalers

In Amsterdam steeg de gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden kamers in het jaar 2008 het sterkst (met 8,7 procent) vergeleken met 2007. Een nieuw aangeboden kamer in Amsterdam kostte in het jaar 2008 gemiddeld 426,77 euro. In Leiden stegen de huurprijzen minder hard. Een nieuw aangeboden kamer in het jaar 2008 kostte in Leiden 297,61 euro. Een stijging van 3,6 procent, vergeleken met de gemiddelde huurprijzen van nieuw aangeboden kamers in Leiden in het jaar 2007.

In Enschede maakte een kamerzoekende in het jaar 2008 kans om wat goedkoper op een kamer te wonen. In die stad kwam de gemiddelde huurprijs van een nieuwe aangeboden kamer uit op 239,29 euro.

Kameraanbod in de studentensteden: Stijgers en dalers

Uit cijfers van Kamernet.nl blijkt dat niet in de hoofdstad Amsterdam, maar in de stad Utrecht juist de meeste nieuwe kamers worden aangeboden (8.492) vergeleken met de overige studentensteden. Opvallend is ook dat er juist in Utrecht een flinke afname was in nieuw aangeboden kamers in 2008.

Er werden in Utrecht 9,6 procent minder kamers aangeboden vergeleken met een jaar daarvoor (9.392). Daarentegen is de stijging van nieuw aangeboden kamers in Amsterdam het grootst (25,1%) in vergelijking met 2007.

Na Utrecht volgt Groningen als stad waar de meeste nieuwe aangeboden kamers zijn aangeboden in 2008 (7.041 kamers 9% toename ten opzichte van 2007).

Het minst aantal nieuwe kamers werden in de stad Delft aangeboden. Er werden in Delft in totaal 942 nieuwe kamers aangeboden.

Over Kamernet.nl

Kamernet.nl is de grootste kamer website van Nederland. Huurders en verhuurders hebben rechtstreeks contact met elkaar. De site is mede populair omdat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kost niets en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze grote database van kamers en binnen onze klanten doelgroep: kamerzoekers en kamerverhuurders, om zodoende meer inzicht in de ontwikkelingen van de kamermarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren.

Historie:

Eind 1999 is Kamernet.nl opgericht door twee voormalige studenten aan de Hogeschool Utrecht die zelf woonruimte zochten tijdens hun studietijd en niet jarenlang op een wachtlijst wilden staan. Inmiddels heeft de site al ruim 500.000 studenten aan een kamer geholpen. Elke maand worden ruim 6.500 kamers aangeboden op de site. In 2008 werd www.kamernet.nl meer dan 8,8 miljoen keer bezocht door bijna 2,5 miljoen unieke bezoekers. Kamernet.nl is onderdeel van Direct Wonen NV (http://www.directwonen.nl).

Marktrapporten:

Op het blog van Kamernet.nl, http://blog.kamernet.nl, zijn alle marktrapporten terug te vinden. Het complete rapport van de kamermarkt van Nederland is terug te vinden op http://blog.kamernet.nl/2009/02/09/Kamermarkt+Nederland+Januari+2009.aspx.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.kamernet.nl