PvdA Europees parlement


Overleg met werknemers is goede bedrijfsvoering

3 februari 2009

Het Europees Parlement roept sociale partners op meer werk te maken van de naleving van de nationale medezeggenschapsrechten.

Op voorstel van PvdA-europarlementariƫr Jan Cremers heeft de commissie sociale zaken en werkgelegenheid van het Europees Parlement zich uitgesproken voor het stimuleren van de nationale medezeggenschapspraktijken.

"Het komt nog te vaak voor dat Ondernemingsraden voor voldongen feiten worden geplaatst. Zeker in een tijd van economische recessie is het belangrijk om werknemers nauw te betrekken bij belangrijke besluiten, zeker als er banen op het spel staan", aldus Cremers.

Met de voorstellen van Cremers, die breed gesteund worden, roept hij de Europese Commissie en de sociale partners op te werken aan een doeltreffende inspraak van werknemers in bedrijven. Dat kan al heel eenvoudig door informatie en ervaringen uit te wisselen. Ook pleit Cremers voor sancties bij het niet naleven van de nationale verplichtingen. Volgens Cremers blijft het te vaak bij mooie woorden als directies geen stok achter de deur hebben om actief met hun werknemers in gesprek te gaan.

Cremers: "Ervaring leert dat medezeggenschap ten goede komt aan een goede en transparante besluitvorming in ondernemingen. Zeker in deze tijd, waarin herstructureringen en ontslagen aan de orde zijn, moet serieus overleg met werknemers een normaal onderdeel zijn van goede bedrijfsvoering. "