Rechtbank Breda


Rechter verbiedt publicatie boek over Nuenense arts

Breda, 3 februari 2009 - De kort gedingrechter van de rechtbank Breda heeft bepaald dat de Stichting Abot Kamay de publicatie van het boek âDe wrede dood van Bebe Paña en Divina Urbiâ over een Nuenense arts en zijn overleden vrouw moet staken. Daarnaast verbiedt de rechter een aantal publicaties over het boek en de arts op internet.

Naar het oordeel van de rechter staan in het boek âDe wrede dood van Bebe Paña en Divina Urbiâ passages die de naam van de arts uit Nuenen in hoogst ernstige mate schaden. De Stichting Abot Kamay heeft deze mededelingen over onder meer seksueel gedrag en moorden door de arts niet met bewijs onderbouwd. Tot voor kort waren passages uit het boek ook op de website www.bebepana.nl gepubliceerd. Zowel de stichting als S., de eigenaresse van de website, hebben daarmee onrechtmatig gehandeld jegens de arts. Aan beiden legt de rechter een dwangsom op van 1.000 euro per dag, met een maximum van 50.000 euro, als ze het vonnis niet nakomen.

De rechter acht de publicatie van enkele fotoâs van de overleden vrouw en zoon van de arts niet onrechtmatig. Volgens de rechter valt aan te nemen dat Bebe Paña zelf zou wensen dat zij en haar lot niet vergeten worden. De arts heeft door zijn respectloos gedrag jegens zijn overleden vrouw het recht verspeeld om zijn belangen hierin mee te laten wegen.
De foto van de zoon is een babyfoto waarvan de inmiddels achtjarige jongen niet meer zal worden herkend.

De Nuenense arts werd in 2006 veroordeeld voor onder meer doodslag op zijn echtgenote Bebe Paña en vervolgens in hoger beroep daarvan weer vrijgesproken. Wel is bewezen verklaard dat de arts kinderporno in bezit had en het stoffelijk overschot van zijn echtgenote jarenlang verborgen heeft gehouden. Tegen de vrijspraak heeft het openbaar ministerie beroep in cassatie ingesteld.

De Stichting Abot Kamay is opgericht door S., op wier naam ook de website www.bebepana.nl staat geregistreerd. De Stichting stelt zich ten doel de informatieverstrekking te verbeteren aan jonge Filippijnse vrouwen die met Nederlandse mannen willen trouwen. In november 2008 heeft de Stichting het boek âDe wrede dood van Bebe Paña en Divina Urbiâ uitgegeven.

LJ Nummer

BH1712

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 3 februari 2009 Naar boven