TNO

TNO en MECAL ontwikkelen nieuwe technologie trillingsisolatie voor hightech industrie

03 februari 2009

Gezamenlijk (Vak)Persbericht

TNO en MECAL ontwikkelen nieuwe technologie trillingsisolatie voor hightech industrie

Revolutionair actief 6-DOF trillingsgeïsoleerd platform isoleert tot picometerschaal.

Vloertrillingen geven steeds meer problemen

De hightech industrie vraagt om mechatronische systemen met steeds hogere nauwkeurigheden. Nanometers zijn daarbij gebruikelijk en picometers komen al sporadisch voor. Voor dit soort systemen vormen vloertrillingen een steeds groter probleem.

In omgevingen waarin systemen met hoge nauwkeurigheid geplaatst worden komen trillingen met een amplitude in de orde van micrometers voor, met name bij relatief lage frequenties (rond de 1 Hz). Des te hoger de vereiste nauwkeurigheid, des te belangrijker de invloed van deze laagfrequente trillingen op de uiteindelijke performance wordt. Bestaande trillingsisolatie¬systemen voldoen hierbij inmiddels niet meer, omdat deze geoptimaliseerd zijn voor hogere frequenties.

Nieuwe technologie voor actieve trillingsisolatie

Bij TNO is een nieuwe technologie voor actieve trillingsisolatie ontwikkeld, die vloertrillingen bij een lage frequentie wel reduceert en daarnaast verstoringen als gevolg van machinebewegingen kan onderdrukken.

MECAL en TNO gaan deze nieuwe technologie verder ontwikkelen en komen medio 2009 met een testopstelling waarmee actieve trillingsisolatie in 6 vrijheidsgraden kan worden gedemonstreerd.

EZ-cofinanciering

TNO levert van oudsher een belangrijke bijdrage aan de groei en competitiviteit van het Nederlandse bedrijfsleven. Een deel van de kennisopbouw die hiervoor nodig is vindt plaats in het TNO-cofinancieringsprogramma, waarbij bedrijven en TNO via het Ministerie van Economische Zaken elk een deel van de kosten dragen. Het huidige project, gericht op het ontwikkelen van nieuwe technologie voor het actief reduceren van trillingen, maakt deel uit van dit programma.

Waarom MECAL

Over de hele wereld worden er door de Nederlandse firma MECAL trillingsisolatiesystemen geleverd aan bedrijven die opereren in de semiconductor en aanverwante industrie. Daarnaast voert MECAL voor deze bedrijven mechanische analyses en mechatronische projecten uit. MECAL is daarmee een uitstekende partner voor TNO om deze revolutionaire trillingsisolatietechnologie verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Over TNO

TNO is een leidend, onafhankelijk kennisbedrijf dat vanuit haar expertise en onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de concurrentiekracht van bedrijven en organisaties, aan de economie en aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. Door haar veelzijdigheid en capaciteit tot integratie van deze kennis neemt TNO een unieke positie in.

Bij TNO werken ruim 4300 professionals. TNO werkt vanuit 5 kerngebieden: TNO Kwaliteit van Leven, TNO Defensie en Veiligheid, TNO Industrie en Techniek, TNO Bouw en Ondergrond en TNO Informatie- en Communicatietechnologie.
bericht 2009-2
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75