Ingezonden persbericht


UITNODIGING
Alblasserdam, 29 januari 2009

Opleiding Zorgverhuizer 3 februari officieel van start Verhuizers nemen gedrag zorgcliënten onder de loep

Als eerste verhuisorganisatie in Nederland heeft Mondial Movers, in samenwerking met het Horizon College, een opleiding ontwikkeld waar verhuizers het gedrag van zorgcliënten bestuderen. Verhuizers worden zo specialisten in de omgang met cliënten van zorginstellingen. Dinsdag 3 februari gaat, na een eerste pilotbijeenkomst in oktober, de opleiding officieel van start.

Tijdens Zorgverhuizer de opleiding - de eerste en enige in Nederland - nemen verhuizers het gedrag van zorgcliënten onder de loep. In toenemende mate krijgen verhuizers met hen te maken. Niet alleen de vergrijzing heeft daar mee te maken, ook wettelijke regelingen spelen daarin een rol. De zorgsector heeft de eerste zorgverhuizers inmiddels al enthousiast ontvangen.

Na een theorieles over het gedrag van zorgcliënten, gegeven door docent Margreet Zetsma, is er 's middags een praktijkgedeelte. Actrice Annemarie Hoenderdos geeft de verhuizers aan hoe ze hun vaardigheden bij verschillende vormen van gedrag (bijvoorbeeld boosheid, verdriet of kritiek) kunnen verbeteren. Voor zorgcliënten is verhuizen meestal een ingrijpende gebeurtenis in hun leven. Over het algemeen is de verhuizing niet hun eigen keus, maar de keuze van de zorginstelling. Dat maakt een verhuizing voor de cliënten extra moeilijk. Tijdens de opleiding wordt daarom inzichtelijk gemaakt hoe verhuismedewerkers op de juiste manier met bewoners en patiënten van zorginstellingen kunnen omgaan.

De jarenlange ervaring met zorgverhuizingen wordt door de opleiding Zorgverhuizer - een gezamenlijk initiatief van Unit De Zorg, de speciale afdeling voor zorgverhuizingen binnen Mondial Movers, en het ROC Horizon College - nog meer uitgebuit. In toenemende mate krijgen verhuizers te maken met cliënten en bewoners van zorginstellingen. Mondial Movers is een in 1990 opgericht landelijk netwerk van Erkende Verhuisbedrijven in Nederland. De deelnemende verhuisbedrijven, op 36 plaatsen in het land te vinden, werken samen op het gebied van verkoop, inkoop, promotie en wisselen kennis uit.

Noot voor de redactie (