Ingezonden persbericht


Aan : de leden van het Algemeen Bestuur NOFA c.c. : Jenna Bottema, Sigrid Tersteeg
Van : NOFA secretariaat/Rients de Boer
Onderwerp : Agenda voor de (openbare) vergadering van het Algemeen Bestuur NOFA op
Dinsdag 3 februari 2009 van 14.30 - 16.30 uur in de raadzaal van de Gemeente Kollumerland c.a. te Kollum

AGENDA (OPENBAAR)


1. Opening en vaststelling agenda


2. Mededelingen/ingekomen/uitgaande stukken stukken
- brief van Deloitte Accountants B.V. d.d. 29 oktober 2008 over een gewaarmerkt exemplaar van de jaarstukken 2007 (bijlage)
- brief van de gemeente Kollumerland c.a. over bestuurskracht (alle colleges hebben een kopie ontvangen)
- Wisseling voorzitterschap NOFA per 1 februari 2009


3. Verslag/besluitenlijst van de vorige vergadering van 24 juni 2008 (zie bijlage)


4. Voorbereiding NOFA Brainstorm van 2 maart 2009


5. Actuele zaken

- ronde langs de NOFA Gemeenten

- rapportage PFO voorzitters

- stand van zaken (grote) NOFA projecten


6. Vaststellen begrotingswijziging 2008 m.b.t. projectleider Jeugd (zie bijlage)


7. Werkplan 2009 (zie bijlage) en notitie 'Een sterker en slagvaardiger NOFA' (zie bijlage)


8. TOP 5 - concept Economisch Masterplan (volgt zo snel mogelijk)


9. Rondvraag


10. Volgende vergadering 17 maart 2009 om 14.00 uur te Damwoude en sluiting

---- -- ersland. Het betreffende stuk komt binnenkort langs de colleges. Is ook besproken met Provincie. Communicatie vanuit provincie en VFG is met betrekking tot dit onderwerp voor verbetering vatbaar. NOFA stuurt bericht aan gedeputeerde en VFG. PFO Sociaal:
Mevr. Hylkema meldt dat de opening van het BVG in Dokkum zal plaatsvinden op 3 november a.s. Het tijdstip zal nog nader bekend gemaakt worden. PFO Economie:
De heer Aalberts vertelt dat Interreg goed op schema ligt. Het pré-assesment voor Vital Rural Area heeft plaatsgevonden en het project zal eind september officieel worden ingediend. Handtekeningen t.b.v. financiële risico's worden nog verzameld en er volgen nog enkele tekstuele aanpassingen in projectaanvraag. De heer Aalberts vraagt ook aandacht voor het feit dat in de Noordzeeregio (onderdeel duurzaamheid) geen enkele energie-project is ingediend. In april 2009 gaat het 4e traject van start. Mogelijkheden voor project vanuit NOFA zouden bekeken moeten worden.

Stand van zaken NOFA projecten
Jeugd: Er heeft goede bijeenkomst plaatsgevonden met alle managers ter voorbereiding van 2e subsidieaanvraag projectleider, die in oktober concreter en met meer kans van slagen zal worden ingediend. Mevrouw Willemsma en de heer Koster hebben gesprek gehad met gedeputeerde, waar uit bleek dat cofinanciering nodig is om aanvraag te kunnen honoreren. Het project 'Veilig opgroeien met een nuchtere blik' is wel door provincie goedgekeurd (50.000 euro)

De heer Aalberts concludeert dat projecten goed op schema zitten. Persbericht over behaalde voordelen in de samenwerking zal zo spoedig mogelijk verschijnen.

5. Vaststellen begrotingswijzigingen 1,2,3,4 en 5 - 2008 en vaststellen begroting 2009 De begrotingswijzigingen 2008 en de begroting 2009 worden na een toelichting van de voorzitter goedgekeurd en vastgesteld. (de bijdrage per gemeente per inwoner is vastgesteld op 2.36 euro).

6. Vaststellen jaarrekening 2007
De jaarrekening 2007 wordt vastgesteld.

7. Route Noordoost
Gesprek met gedeputeerden Andriesen, Schokker en Galema zal in 2e helft oktober worden georganiseerd, mede afhankelijk van woningbouwonderzoek). Directieraad en 4 DB leden zullen bij dit gesprek aanwezig zijn. De agenda zal goed worden voorbereid. Ook voor de NOFA Statenleden zal nog een bijeenkomst worden georganiseerd op een in het besluitvormingsproces juist tijdstip (voorbereiding loopt).

7a. Communicatie toekomst-onderzoeken en Quickscan Hoewel iedere gemeente in dit onderzoek eigen accenten legt en hierin eigen verantwoordelijkheid wil dragen, lijkt enige afstemming in de externe communicatie van groot belang. Afgesproken wordt dat Sigrid Tersteeg een communicatieadvies (met valkuilen) zal schrijven. Dit zal in PFO Bestuurlijke Zaken worden besproken en evt. aan de raden/onderzoekscommissies worden aangeboden. De verantwoordelijkheid van de resultaten van de Quickscan ligt bij de colleges en zullen in het PFO Bestuurlijke Zaken worden uitgewisseld.

8. Inkoop en aanbesteding (presentatie door Ton Stierhout) De heer Stierhout houdt een uitgebreide presentatie over inkoop- en aanbesteding. (zie de bijlage). In principe kan iedere gemeente zich in deze opzet vinden, maar de voor- en nadelen moeten nog duidelijker worden omschreven. Zo moet vooral de positie van de lokale ondernemers helder worden. Ook zal nog naar andere Friese inkoopcombinaties worden geïnformeerd (Stierhout). Binnenkort volgt een voorstel aan de colleges.

9. Rondvraag
De heer Van der Ploeg vraagt naar de organisatie van het PFO Landbouw. De heer Van der Wal heeft in het DB toegezegd dit na zijn vakantie bestuurlijk op te pakken.

10. Volgende vergadering ( 7 oktober 2008, 14.00 uur te Kollum) en sluiting. De voorzitter sluit vervolgens de vergadering en wenst iedereen een fijne vakantie.

Sigrid Tersteeg
Communicatieadviseur NOFA
Stationsstraat 18
Postbus 2
9285 ZV Buitenpost
tel. (0511) - 548657
(werkdagen: dinsdag, donderdag en om de week op woensdag (in oneven weken))