Ingezonden persbericht


Vergrijzing? Ontwikkel Pensioensystemen!

AMSTERDAM, 3 februari 2009 - Voor veel ouderen in ontwikkelingslanden zijn kinderen de enige oudedagsvoorziening die aanwezig en toereikend is. Ook in ontwikkelingslanden is sprake van vergrijzing. Door het uiteenvallen van traditionele familiestructuren door migratie, HIV/AIDS en gewelddadige conflicten kunnen ouderen niet meer op hun kinderen rekenen. Door de toegang tot pensioensystemen te vergroten, kan extreme armoede op de oude dag voorkomen worden. Het Pension & Development Network, een netwerk van pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, banken, NGO's, pensioenadviesorganisaties en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zet zich in voor pensioensystemen in ontwikkelingslanden.

Volgens het Pension & Development Network berust een degelijke oudedagsvoorziening op drie pensioen pijlers. Ten eerste een sociaal pensioen, gefinancierd uit belastinggeld, zoals de Nederlandse AOW. Ten tweede een pensioenregeling als overeenkomst tussen werkgevers en werknemers en ten slotte de eigen (micro)besparingen.

Vooral voor mensen werkzaam in de informele sector in ontwikkelingslanden is sparen voor de oude dag in individuele pensioenvoorzieningen van groot belang. Na de micro kredieten en micro verzekeringen begint men momenteel vooral in Azië serieus na te denken over vormen van micro pensioenregelingen. In India zijn een aantal Micro Finance Institutions (MFI's) en NGO's gestart met micro pensioensystemen. Er valt nog veel te verbeteren aan het toezicht, beleggingen, risicospreiding, administratie, destributie etc, maar een begin is gemaakt. Het Pension & Development Network levert hieraan een bijdrage door het uitwisselen van kennis en expertise over pensioen-systemen. Dit jaar start in India een pilot van het Pension & Development Network. In 5 jaar tijd zullen naar verwachting 25.000 mensen werkzaam in de informele sector gaan sparen voor hun pensioen.

Één op de vijf armste mensen in de wereld, levend van minder dan één dollar per dag, is inmiddels ouder dan 60 jaar. Pensioenen zijn voor hen een uitkomst, een zegen voor hun familie en bovendien een stimulans tot economische ontwikkeling van een land.

WorldGranny is een Nederlandse NGO die zich inzet voor het verbeteren van de leefsituatie van ouderen wereldwijd. Gezien de snel toenemende vergrijzing in ontwikkelingslanden is dat een grote noodzaak. Een verbeterde gezondheidszorg, voeding en levensomstandigheden zorgt wereldwijd voor een gemiddelde langere levensduur. WorldGranny heeft in 2007 mede het initiatief genomen tot het opzetten van het Pension & Development Network. Nederland kan met haar opgebouwde kennis en ervaring op het gebied van pensioenen een waardevolle bijdrage leveren aan het opzetten en verder ontwikkelen van pensioensystemen in ontwikkelingslanden.

Voor meer informatie over het Pension & Development Network of een interview kunt u contact opnemen met:

Caroline van Dullemen, directeur WorldGranny, tel. 06-18707340 of email. cvdullemen@worldgranny.nl of Jansje van Middendorp, programma manager Pension & Development Network, tel. 06-47570386 of email. jvmiddendorp@worldgranny.nl