Ingezonden persbericht


Veredeling Agrico kraamkamer Bioselect aardappelen

Prinses Margriet proeft Bioselect aardappelen op BioVak

Zwolle - Op het Veredelingsplein van de vakbeurs voor de biologische sector BioVak presenteert Agrico een breed pakket aan aardappelrassen, welke onder de merknaam Bioselect over geheel Europa biologisch geteeld en vermarkt worden. Prinses Margriet liet zich ter plekke informeren door algemeen directeur Ineke Mastenbroek en nam de proef op de som.

De omzet van biologische producten zit nog steeds in de lift. Van de totale omzet aan biologische AGF in Nederland nemen de aardappelen ruim 20 procent voor hun rekening. Met 60 aangesloten biologische telers en een oppervlakte van ruim 500 hectare is Agrico de grootste leverancier van biologisch geteelde poot- en consumptieaardappelen.

Op de beursstand van Agrico nam algemeen directeur Ineke Mastenbroek Prinses Margriet mee in de wereld van biologische aardappelen: "De teelt van biologische poot- en consumptieaardappelen is een grote uitdaging. Een teler kan niet zomaar overstappen. Eerst moet de grond voldoende in evenwicht zijn om de bodemgebonden belagers van aardappelen zonder hulpmiddelen de baas te kunnen. Vervolgens moet deze bodem een plant opleveren, welke weerstand kan bieden aan bovengrondse problemen. Voor een perspectiefvolle teelt van biologische poot- en consumptieaardappelen is dan ook gezond en ziekte-resistent uitgangsmateriaal met de juiste gebruikseigenschappen nodig", aldus Mastenbroek.

Goed uitgangsmateriaal begint aan de bron. Onder regie van het kweek- en researchbedrijf Agrico Research, liggen in binnen- en buitenland biologische proefvelden waar nieuwe kruisingen worden beproefd. Mastenbroek: "Op deze wijze proberen we rassen te ontwikkelen die bij uitstek geschikt zijn voor biologische teelt. Zo zijn we erin geslaagd om op natuurlijk wijze een gen uit een wilde aardappel in de Toluca vallei in Mexico over te brengen in een bruikbare aardappel. Hier zijn jaren aan voorafgegaan van kruisingswerk en selectie onder beproeving in biologische omstandigheden."

Het beoogde eindresultaat van al dat kweekwerk is vanzelfsprekend een rendabele teelt, maar wel onder behoudt van smaak. "Want smaak is belangrijk voor de kritische biologische consument", aldus Mastenbroek. Vervolgens werd Prinses Margriet de gelegenheid geboden om zelf de proef op de som nemen. Verder liet ze zich informeren over het pakket aan rassen, toepassingen en consumentenverpakkingen.




Ingezonden persbericht