Gemeente Spijkenisse


Steunpunt Integratie open: Een loket voor inburgeraars

27 januari 2009

Inburgeraars in Spijkenisse kunnen nu met al hun hulpvragen terecht bij één loket: het Steunpunt Integratie, gevestigd op het Werk- en Zorgplein Spijkenisse.

Het Steunpunt wordt bemenst door medewerkers en vrijwilligers van Stichting Vluchtelingenwerk. Zij zijn twee dagdelen per week aanwezig om inburgeraars te ondersteunen bij onderwerpen op het gebied van inburgering, rechtspositie en inkomen. Wethouder Hanneke Hamerslag opent op woensdag 4 februari om 15.00 uur het nieuwe Steunpunt Integratie.
De gemeente Spijkenisse heeft het `Steunpunt Integratie' opgericht om inburgeraars zo goed mogelijk te ondersteunen bij het inburgeren en om hun deelname aan de Spijkenisser samenleving te stimuleren. Inburgeraars kunnen met korte hulpvragen maar ook met de wat langere en complexere vragen, bijvoorbeeld over verzekeringen, telefoonaansluiting, bankzaken, openbaar vervoer, energiebedrijven, gezinshereniging en naturalisatie, terecht bij het Steunpunt. De medewerkers van het Steunpunt werken daarbij nauw samen met de gemeente Spijkenisse, de woningcorporaties en overige instanties.

Maatschappelijke begeleidingstrajecten
Asielgerechtigden en pardonners hebben naast het Steunpunt vaak meer begeleiding nodig. Zij krijgen van de gemeente ook een maatschappelijk begeleidingstraject. Zij krijgen zes weken ondersteuning bij allerlei praktische zaken rondom vestiging in Spijkenisse. De nieuwkomer krijgt via Vluchtelingenwerk een persoonlijk begeleider die hem ondersteunt bij het intakegesprek met de woningcorporatie en die aanwezig is bij het bezichtigen van de woning. Bovendien zorgt de persoonlijke begeleider dat op één en dezelfde dag de nieuwkomer de huurovereenkomst tekent, zich inschrijft bij de gemeente en zich meldt bij de klantmanager inburgering van de gemeente. Ook in de daarop volgende periode waarin de nieuwkomer start met inburgering wordt ondersteuning geboden ten aanzien van praktische, maatschappelijke, psychosociale en financiële problemen. Het uitgangspunt is de nieuwkomer binnen één jaar zelfredzaam te maken. Naast het Steunpunt en de maatschappelijke begeleidingstrajecten biedt de gemeente de inburgeraar een (duaal) inburgeringstraject en kan de inburgeraar eventueel gekoppeld worden aan een taalcoach. De gemeente Spijkenisse coördineert het taalcoach-project; Vluchtelingenwerk en Stichting Welzijn Ouderen (`t Gilde) voeren het uit.

Steunpunt Integratie
Werk- en Zorgplein Spijkenisse
Uitstraat 8-18, 3201 EN Spijkenisse
Telefoon: (0181) 32 35 96
Openingstijden: dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.30 uur (alleen op afspraak)