Gemeente Rotterdam

Deze week vergaderen vier commissies. Op woensdag 4 februari de commissies FIBS en JOC en op donderdag 5 februari de commissies ESMV en BVM.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport Woensdag 4 februari 9.30 uur
De commissie bespreekt de gevolgen van de sluiting van de sporthal bij het Thorbecke Lyceum voor de gymnastiek- en turnverenigingen die hiervan gebruik maken. Verder worden de resultaten van de nulmeting, die is gehouden bij zes schoolsportverenigingen, gepresenteerd. Doelstelling is het bieden van sportmogelijkheden aan kinderen in de basisschoolleeftijd in wijken waar vrijwel geen sportverenigingen zijn. Het onderzoek naar het halen van deze doelstelling zal gedurende de komende vier jaar jaarlijks worden herhaald. Tot slot besteedt de commissie aandacht aan de voortgang van de ontwikkelingen van het Stadionpark. Zoals bekend heeft het college hierover op 17 december 2008 een besluit genomen.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur
Woensdag 4 februari 14.00 uur
De commissie spreekt over het Rotterdamse programma Cultuurbereik. Dit actieprogramma is het vervolg op 8 jaar specifieke aandacht voor cultuurparticipatie op deelgemeente- en wijkniveau. Het programma heeft tot doel dat meer Rotterdammers aan culturele activiteiten deelnemen.
Verder adviseert de commissie over de afdoening van de motie-Yildirim/Van Heemst "Lokaal Mediabeleid". In 2007 heeft de gemeenteraad het college bij motie verzocht migrantenmedia in te schakelen bij gemeentelijk voorlichtingsbeleid. Vervolgens adviseert de commissie over de afdoening van de motie-Molenaar "Van Oldenbarneveltstraat beschermd stadgezicht". Deze motie is destijds aangenomen om de gevels van de Van Oldenbarneveltstraat 119 t/m 133 aan te wijzen als gemeentelijk monument en om de sloopvergunning aan het Woningbedrijf Rotterdam in te trekken.

Commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer Donderdag 5 februari 9.30 uur
De commissievergadering begint met de bespreking van het programma van eisen voor personenvervoer over water. Vervolgens bespreekt de commissie het beleidskader Wsw (Wet sociale werkvoorziening) "Maatwerk en dynamiek aan de onderkant van de arbeidsmarkt". Ook de derde kwartaalrapportage re-integratie 2008 komen aan de orde in de vergadering. Hierna spreken de commissieleden over de opzet om te komen tot een ontwerp voor een duurzaamheidsicoon dat de klimaatambities van stad, bedrijfsleven en haven moet verbeelden. Als laatste staat op de agenda het plan voor een autovrije zondag in 2009.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen
Donderdag 5 februari 19.00 uur
De commissie bespreekt het verslag van de werkzaamheden van de Jeugdconsul. In dit verslag komen de dossiers aan bod die tussen augustus 2007 en september 2008 aan de Jeugdconsul zijn voorgelegd. Ook wordt gerapporteerd over de uitvoering van het actieprogramma aanpak jeugdoverlast en het onderbrengen van multiprobleemgezinnen en risicojongeren in verschillende trajecten. Verder staat op de agenda het initiatiefvoorstel van de SP, om een raadplegend referendum te houden over de toekomst van het deelgemeentebestel. De commissie bespreekt dit voorstel en de reactie van het college daarop. Vervolgens komen de Marokkaanse namenlijsten aan de orde, die de Rotterdamse afdeling Burgerzaken gebruikt als Nederlands-Marokkaanse ouders de geboorte van hun kinderen aangeven. Tenslotte bespreekt de commissie de aanmeldingen voor de pardonregeling die door middel van burgemeestersverklaringen na 1 januari 2008, de deadline die hiervoor gesteld was, bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst zijn binnengekomen.

Bron: Griffie, 29-01-2009