Provincie Noord-Holland

Datum

4-2-2009

Onderwerp

Taart voor 13 Noord-Hollandse gemeenten

A. Raphet Meeng

Aanpak huisvesting statushouders succesvol Begin 2008 hadden 25 Noord-Hollandse gemeenten een te grote achterstand in de huisvesting van statushouders over het jaar 2007. De provincie Noord-Holland heeft de gemeenten toen gemaand de achterstanden vóór 2009 weg te werken. Door alsnog ruim 350 statushouders te huisvesten hebben de gemeenten 99% van de achterstand uit 2007 ingelopen.

Gedeputeerde Baggerman deelt als extraatje taart uit aan de 13 gemeenten die ook de achterstanden van 2008 hebben ingelopen. Baggerman: Ik ben heel tevreden over alle gemeenten die hun achterstand hebben ingelopen. 13 gemeenten verdienen een nog groter compliment, omdat die ook aan hun wettelijke taakstelling voor 2008 hebben voldaan.

Alleen de gemeente Bergen heeft de achterstand in de huisvesting van vergunninghouders over 2007 onvoldoende ingelopen. Op 3 februari 2009 hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland besloten bij deze gemeente in de plaats te treden. De provincie gaat statushouders op kosten van de gemeente alsnog laten huisvesten.

De provincie Noord-Holland heeft een regierol en houdt toezicht op de huisvesting van statushouders door Noord-Hollandse gemeenten (exclusief de stadsregio Amsterdam). Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Gemeenten zijn (wettelijk) primair verantwoordelijk voor de huisvesting. Laten gemeenten het na hun taak goed uit te voeren, dan laat de provincie dat op kosten van de gemeenten doen. De rijksoverheid houdt toezicht op de provincies. Baggerman: Mensen die mogen blijven, moeten goede huisvesting krijgen zodat ze volwaardig mee kunnen draaien in onze maatschappij.

In overleg met VROM, het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en de Taskforce Statushouders heeft de provincie in 2008 een aanpak opgesteld om de te grote achterstand van 25 Noord-Hollandse gemeenten voor 1 januari 2009 in te lopen. Daarnaast heeft de provincie met gemeenten en woningbouwverenigingen concrete afspraken gemaakt.

Gedeputeerde Baggerman: We zijn inmiddels op de goede weg in Noord-Holland. Kanttekening is wel dat er vijf nieuwe gemeenten zijn bijgekomen in 2008 die te weinig statushouders hebben gehuisvest. Dus ook in 2009 blijft de provincie hier bovenop zitten.