Ministerie van Defensie

Luchtmobiele Brigade oefent met Belgen in Benin

4 februari 2009, 10.38 uur

Militairen van 11 Mortiercompagnie, Luchtmobiele Brigade, op patrouille in de jungle van Gabon, 2006. De Luchtmobiele Brigade oefent op dit moment samen met Belgische militairen in het Afrikaanse Benin. De oefening Dassa 09, waar in totaal 750 militairen aan deelnemen, is onderdeel van de voorbereiding op de grote Defensiebrede oefening Joint African Lion in 2012. Luchtmobielers op patrouille in de jungle rond Libreville, Gabon, tijdens een oefening in 2006.

Het oefenterrein in Benin, dat is gelegen aan de West-Afrikaanse kust, bevindt zich in de regio Dassa. De natuurlijke kenmerken van de regio, die afwisselend bestaat uit jungle en savanne, bieden ideale mogelijkheden voor specifieke trainingen. Zo nemen de militairen deel aan een 72-uurige oefening in het veld. De Belgische en Nederlandse militairen wisselen ervaring uit op het terrein van gebiedsbeveiliging. Er worden bereden en voetpatrouilles gehouden, checkpoints opgezet en infiltratie, oriëntatie en survivaltrainingen gehouden. Naast dit alles verstreken de militairen hulpgoederen, zoals onderwijsleermiddelen, medicijnen en voetballen, aan de lokale bevolking.

Ervaring

De 45 Luchtmobielers trainen met Belgische militairen van het 2de Bataljon Commando's uit Flawinne in het kader van de uitwisseling van kennis tussen beide landen. Daarnaast wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om het leger van Benin te trainen. Voor de militairen van Luchtmobiel staat Dassa 09 echter vooral in het teken van het opdoen van ervaring op het Afrikaanse continent. Tijdens de Defensiebrede oefening Joint African Lion in 2012 moet de Luchtmobiele Brigade namelijk zijn Operationele Gereedheidsstatus (OGS) opnieuw bevestigen en zo bewijzen dat de brigade nog steeds voldoet aan de gestelde eisen.