Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Maatregelen Q-koorts

04 februari 2009 - kamerstuk

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

VD. 2009/172 februari 2009
---
onderwerp bijlagen

Maatregelen Q-koorts 1

Geachte Voorzitter,

Met deze brief wil ik u informeren over de preventieve maatregelen tegen Q-koorts in 2009. Deze maatregelen heb ik samen met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vastgesteld. Zo wil ik de kans verkleinen dat in 2009 veel mensen ziek worden door Q-koorts.
Vanaf maandag 2 februari 2009 moeten bedrijven met meer dan 50 melkgeiten en melkschapen voldoen aan een hygiëneprotocol. Verder zal in een groot gebied in Zuid-Nederland (zie bijlage) vaccinatie tegen Q-koorts verplicht worden gesteld.

Q-koorts
In 2007 en 2008 was er sprake van een humane Q-koortsepidemie in Zuid-Nederland. In 2008 zijn ongeveer 1000 patiënten geregistreerd. Een epidemie met een dergelijke omvang is niet eerder beschreven. Daarom heb ik, samen met mijn collega van VWS, besloten extra maatregelen te nemen om de kans op een verdere uitbreiding van de epidemie de komende jaren te verminderen.
Vorig jaar heb ik om dezelfde reden ook al enige maatregelen ten aanzien van besmette bedrijven genomen. Ik heb een meldplicht ingesteld voor bedrijven met ernstige

Q-koortsproblemen (veel aborterende dieren). Op deze bedrijven geldt een verbod op het uitmesten van de stal, het uitrijden van mest en een bezoekverbod (er mogen alleen mensen in de stallen van besmette bedrijven komen, die vanwege hun beroep of bedrijf er moeten zijn). Deze maatregelen blijven van toepassing.

Samen met het bedrijfsleven heb ik een hygiëneprotocol opgesteld. Dit protocol geldt voor alle professionele melkgeiten- en melkschapenhouderijen in Nederland, ongeacht of

er Q-koorts op het bedrijf is vastgesteld of niet. De maatregelen uit het protocol hebben onder andere betrekking op: de algemene hygiëne op het bedrijf, de wijze en tijdstippen van uitmesten, de opslag en de wijze van uitrijden van mest. Een aantal van deze voor- waarden heb ik in regelgeving opgenomen die per 2 februari van kracht is geworden. De overige maatregelen gelden als advies. De melkverwerkende industrie werkt aan een contract met hun leveranciers (de melkgeiten/schapenbedrijven) waarmee het uitvoeren van het protocol voorwaarde wordt voor het leveren van de melk.

Datum Kenmerk Vervolgblad 4 februari 2009 VD. 2009/172 2

Daarnaast heb ik een gebied vastgesteld waarbinnen vaccinatie tegen Q-koorts verplicht wordt voor schapen en geiten op de professionele melkgeiten- en melkschapenbedrijven en bedrijven met een publieksfunctie. Een professioneel bedrijf heeft meer dan vijftig dieren. Kinderboerderijen en zorgboerderijen zijn voorbeelden van bedrijven met een publieksfunctie. Ik heb besloten de vaccinatie verplicht te maken om zo te bereiken dat een voldoende groot deel van de dieren in het betreffende gebied gevaccineerd wordt. Op die manier is de kans dat een positief gevolg voor de volksgezondheid bereikt wordt zo groot mogelijk. Buiten dit gebied wordt vaccineren verplicht voor schapen en geiten op bedrijven die sinds 2005 een Q-koortsuitbraak hebben gehad of die in 2009 krijgen. Indien voldoende vaccin beschikbaar is, wordt vrijwillige vaccinatie tegen Q-koorts mogelijk gemaakt voor alle bedrijven in Nederland die buiten de vaccinatieplicht vallen. De details van de vaccinatiecampagne (financiering, uitvoering, monitoring) worden deze maand verder uitgewerkt.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

ScherpenzeelLunteren Maarn Doorn Ede LeersumVeenendaal Bennekom ARNHEM Wijk bij Duurstede Wageningen Rhenen Westervoort Culemborg Heteren Elden Duiven Kesteren Zetten Huissen Achterstehoek OchtenDodewaard ElstHet Zand Leerdam Beesd Bemmel Geldermalsen TielWamel Druten Asperen Beneden-Leeuwen Gendt Beuningen Lobith Dreumel NIJMEGEN Woezik Brakel Werkendam Zaltbommel Lith Wijchen Ravenstein MaldenGroesbeek Kerkdriel OssBerghem Wijk en Aalburg Hedel Grave Mook Schaijk Heesch Cuijck Rosmalen Geertruidenberg Vlijmen Willemstad 's-Hertogenbosch NistelrodeZeelandVilheide Gennep Made WaalwijkDrunen Mill Berlicum Klundert Kaatsheuvel Uden Zevenbergen Oosterhout Vught Heeswijk Boxmeer Volkel DongenLoon op Zand Helvoirt St Anthonis Prinsenbeek Schijndel Veghel Udenhout ErpBoekel Nieuw-Bergen Steenbergen Oudenbosch BREDA Rijen Boxtel Etten-LeurPrincenhage Oisterwijk Overloon TILBURG LiempdeSint-Oedenrode St Willebrord Ulvenhout Gilze Moergestel DonkGemert Wanssum Halsteren Roosendaal LieshoutBeek Venray Tolberg Goirle OirschotBest Son Aarle Bergen op Zoom Bakel Hilvarenbeek Aarschot Zundert Nuenen Helmond Deurne Horst EINDHOVEN Mierlo Hoogerheide Geldrop Grubbenvorst Veldhoven Asten Veiling Aalst Someren Hapert Heeze Bladel Blerick Reusel Eersel Valkenswaard MaasbreeHout-Blerick Meijel PanningenBaarlo Bergeyk Maarheeze Helden Nederweert Budel Weert Heythuysen Haelen Leeuwen Roermond Heel Melick Q-koorts 2009 Ministerie van Landbouw, d.d. 21-01-2009 Natuur en Voedselkwaliteit DIENST LANDELIJK GEBIED Regio West Opdrachtgever: LNV: Directie Communicatie Project: Q-koorts 2009 overzichtskaart 45km gebied Onderwerp: + gehele prov. Noord-Brabant Bron:
Datum: 21-01-2009 Copyright © 2008, Dienst voor het kadaster en openbare registers, Apeldoorn. Projectnr.: t:/gebruikers/diercrisis2007/GIS/mxd/adhoc GISprojectnaam: Qkoorts_45kmgebied_090121.mxd


---- --