PvdA Europees parlement


Europees parlement stemt niet in met wetgeving

4 februari 2009

Een voorstel voor een nieuwe Europese wetgeving om werkgevers van illegale immigranten van buiten de EU te straffen, is door de PvdA-delegatie in het Europees Parlement afgewezen. "Liever geen regels, dan slechte regels", concludeerden de PvdA-europarlementariërs vandaag.

De nieuwe richtlijn is bedoeld om illegale immigratie aan te pakken en uitbuiting van migranten te voorkomen en te bestrijden.

"Dat doel ondersteunt de PvdA, alsook het principe om de werkgever verantwoordelijk te stellen en niet de illegale immigrant", zo stelt PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt en woordvoerder asiel en migratie, "maar de uitwerking van de doelstelling in deze richtlijn is vervolgens zo lek als een mandje".

De voorgestelde richtlijn legt op Europees niveau minimumboetes op aan werkgevers van illegale immigranten, verplicht hen belastingen en heffingen met terugwerkende kracht terug te betalen of sluit hen voor een aantal jaren uit van het meedingen naar openbare aanbestedingscontracten of het ontvangen van subsidies. In geval van ernstige uitbuiting van immigranten, van mensenhandel en kinderarbeid zijn er zelfs strafrechtelijke sancties. Als de werkgever van illegale immigranten een onderaannemer is, dan is volgens deze richtlijn hij en alleen de directe opdrachtgever aansprakelijk, als tenminste bewezen is dat die ervan af wist. "De hoofdaannemer kan zonder moeite buiten schot blijven. Precies deze beperkte aansprakelijkheid lokt alleen maar malafide constructies uit", zegt PvdA-europarlemenatiër Jan Cremers en woordvoerder sociale zaken, "zo wordt een papieren tijger geproduceerd. Juist op dit terrein opereren allerlei schimmige koppelbazen, die vaak niet te achterhalen zijn. Een hoofdbedrijf of hoofdaannemer mag dan niet vrijuit gaan en dient er dus voor op te draaien als er illegalen aan het werk zijn. "

Bovendien biedt het wetsvoorstel onvoldoende garanties dat migranten beschermd worden, vinden de PvdA-europarlementariërs. "Migranten krijgen niet het recht achterstallig loon te ontvangen voordat ze uitgezet worden. Ze krijgen ook geen tijd om binnen de EU te wachten op het geld waar ze recht op hebben. De kans dat dit na uitzetting nog gebeurd is nihil. En een illegaal, die slachtoffer is van uitbuiting en zich hiertegen wil verzetten, is nagenoeg kansloos met deze nieuwe wetgeving", volgens Bozkurt en Cremers.

De nieuwe richtlijn, die door een meerderheid in het Europees Parlement vandaag is goedgekeurd, is geen effectief middel in de bestrijding van illegale tewerkstelling, is de conclusie van de PvdA-eurodelegatie.