PvdA Europees parlement


Ten minste 80 procent minder CO2 in 2050

4 februari 2009

Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over maatregelen, die moeten leiden tot 80 procent minder CO2-uitstoot in 2050 in de ontwikkelde landen. De aanbevelingen voor de maatregelen zijn opgesteld door een speciale klimaatcommissie van het Europees Parlement, die anderhalf jaar lang onderzoek heeft gedaan naar oplossingen voor de klimaatverandering. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey is lid van die commissie: "We presenteren een praktische routekaart , waarmee een aanzienlijke vermindering van het broeikaseffect kan worden bereikt."

Corbey: "Het Europese pakket van klimaatregels, dat afgelopen december werd vastgesteld, is niet het einde van de oefening; er is nog veel meer nodig. Een goed klimaatbeleid moet sociaal en solidair zijn. Het moet rekening houden met maatschappelijke kosten, werkgelegenheid en de gevolgen voor ontwikkelingslanden. De inbreng van de sociaal-democratische fractie werd overgenomen. Zonder stevige sociale inzet zal het moeilijk zijn om de politieke steun te handhaven voor een effectief klimaatbeleid."

De meeste maatregelen richten zich op de inzet van schone technologieën in allerlei sectoren. Corbey: "Meer energiebesparing, schoner vervoer en schone energieproductie zijn ontzettend hard nodig, waarbij alle bedrijfstakken moeten meewerken. Het klimaateffect van producten en bedrijven moet veel transparanter worden zodat consumenten ook zelf een bijdrage kunnen leveren."

Volgens het Europees Parlement dient klimaatbeleid meerdere doelen. Zo helpt investeren in duurzame energie om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan maar ook om het opraken van fossiele brandstoffen op te vangen en nieuwe banen te creëren. Corbey: "De Green New Deal is een begrip geworden. Steunoperaties aan banken en bedrijven moeten op zijn minst een duurzame component hebben. Het isoleren van woningen in Nederland maar ook bijvoorbeeld appartementengebouwen in Oost-Europa moeten meer prioriteit krijgen. Dat is goed voor de werkgelegenheid, goed voor energiezekerheid en goed voor het klimaat."

De aanbevelingen van de parlementaire klimaatcommissie sluiten aan bij de voorstellen van de Europese Commissie, zoals die vorige week bekend werden gemaakt en die zullen dienen als inzet bij de internationale onderhandelingen over het klimaatbeleid.