PwC: Afname fusies en overnames technologiesector in 2008

04/02/2009 15:27

PricewaterhouseCoopers B.V.

Het afgelopen jaar is de totale waarde van wereldwijde fusies en overnames binnen de technologiesector gedaald met 26%. Daarmee is de transactiewaarde weer terug op het niveau van het 'kredietcrisisloze' jaar 2006. Vooral in het vierde kwartaal was er door de kredietcrisis een teruggang - de grootste sinds het uiteenspatten van de internetzeepbel in 2002 - waar te nemen. Dit concludeert accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC) in het jaarlijkse onderzoek de 'Global Technology M? Insights'. In 2008 vonden er 570 transacties (vs. 713 in 2007) in de technologiesector plaats die samen een waarde vertegenwoordigden van 93,2 miljard euro (vs. 126,7 miljard in 2007).

Vooral de terugval van transacties boven de 1 miljard EUR is de reden dat er in 2008 minder waarde werd behaald. Software en IT-servicebedrijven werden het meest overgenomen en waren uiteindelijk goed voor 78% van de wereldwijde technologie fusie- en transactiemarkt. De meest spraakmakende overname van 2008 was die van IT-serviceverlener EDS door Hewlett-Packerd met een waarde van 8,3 miljard EUR.

Pieken en dalen

Het mag geen verrassing heten dat de verdeling van transacties over de kwartalen van 2008 met pieken en dalen was. Vooral in het vierde kwartaal was er door de kredietcrisis een teruggang, de grootste sinds het uiteenspatten van de internetzeepbel in 2002, van het aantal overnames waar te nemen. Toch behaalde de overname van het Amerikaanse technologiebedrijf Foundry Networks door Brocade Communications Systems in december (waarde 1,7 miljard EUR) een top-10 notering. Het jaar werd vooral gedragen door een goed eerste kwartaal, waarin 32% van het transactievolume en 30% van de transactiewaarde werd bewerkstelligd.

Camiel van Zelst verantwoordelijk partner voor de dienstverlening aan de technologiesector bij PwC: "De trend van het vierde kwartaal van 2008 zal zich vermoedelijk tot ver in 2009 voortzetten. Hoewel de wereldwijde economische omstandigheden worden gezien als de slechtste sinds decennia, bestaat de verwachting dat de technologiebedrijven die de IT bubble in 2001/2002 hebben overleefd beter gewapend zijn om de huidige kredietcrisis te overleven. Zij hebben een sterkere focus op cash management en zullen in een vroeger stadium maatregelen treffen dan ondernemingen in tot nu toe minder risicobewuste sectoren."

Europa

Vooral Europa bleef qua aantal transacties achter bij de rest van de wereld. Slechts een kwart van het aantal transacties wereldwijd werd gesloten in Europa. Azië en Noord-Amerika waren respectievelijk goed voor 36% en 38% van het totale aantal gesloten overnames. Toch waren bij vijf van de tien grootste transacties wereldwijd een Europese verwerver betrokken. De transactie van het Amerikaanse entertainmentsoftwarebedrijf Activision door het Franse Vivendi (6,7 miljard EUR) was aanvoerder in de Europese lijst en de tweede transactie wereldwijd.

In de Europese top-10 zijn ook twee Nederlandse transacties terug te vinden. Digitale routekaarten ontwikkelaar Tele Atlas werd overgenomen door TomTom voor 2,8 miljard EUR en was daarmee de vierde transactie in Europa (zevende wereldwijd). Het Nederlandse NXP Semiconductors werd overgenomen door het Zwitserse STMicroelectronics voor de som van 0,95 miljard EUR.

Verwachting

Camiel van Zelst: " De verwachting is dat er drie markten in de technologiesector zijn die de komende tijd aan populariteit zullen winnen. Daarom verwachten wij in deze markten de meeste overname- en fusieactiviteiten. Software as a Service is vooral door de opkomst en steeds uitgebreidere software voor netwerksites, zoals Hyves en MySpace, zeer populair. Ontwikkelaars zijn hard bezig de mogelijkheden van 3G telefoons, zoals de Apple iPhone, te ontdekken en grote spelers zullen kleine ontwikkelaars snel gaan overnemen. Green IT is ook een groeimarkt en zal het komende jaar vooral veel winnen door de energiebesparende chipproductie. De onzekerheid van de markt is echter een groot probleem voor veel bedrijven met een overnamewens. Als er overnames worden gedaan, zal dat vooral door Aziatische bedrijven zijn."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.pwc.nl