Versnelling in de jeugd-ggz bereikt

04/02/2009 16:00

GGZ Nederland

De jeugd-ggz wist de afgelopen jaren een sterke groei in het aanbod te bereiken. Met extra middelen zijn in 2007 26 % meer kinderen geholpen. Daarnaast werkt de sector aan verbeteren van de efficiency om kinderen en hun ouders sneller te kunnen helpen. Het project versnelling in de jeugd-ggz heeft de afgelopen maanden de wacht- en doorlooptijden op deelnemende afdelingen aanzienlijk weten te verminderen. Vooral de duur van de onderzoeksfase is verkort, de verschillende teams geven een afname van de onderzoeksduur aan van 50 tot 95 %

Het project

14 teams uit instellingen voor poliklinische jeugdpsychiatrie experimenteren sinds maart 2008 met het slimmer organiseren van hun zorg. Zij streven daarbij naar een drastische vermindering van wacht- en doorlooptijden. In het project wordt gewerkt met de Doorbraakmethode: de teams doorbreken bestaande gewoontes om tot betere zorg te komen. Voorwaarden voor succes zijn een gezamenlijke inzet van professionals en leidinggevenden om het roer helemaal om te gooien. De verbeteringen zijn goed voor de cliënten en de professionals. Cliënten worden sneller geholpen en professionals profiteren van een verbeterd logistiek systeem en een betere samenwerking.

Resultaten

De meeste teams hebben de onderzoeksfase drastisch verkort. Eén van de teams biedt cliënten binnen één werkweek de intake, het diagnostisch onderzoek en het adviesgesprek.

Ook de wachttijd voor behandeling is bij de meeste teams afgenomen.

Bij één van de deelnemende teams kan de behandeling één week na het adviesgesprek beginnen. De opening van ADHD-poli's waar binnen één dag de diagnostiek wordt afgerond bleek ook een groot verbeterpunt.

Projectleider Karel Diephuis: 'Met dit project hebben we laten zien dat we met weinig middelen grote verbetering kunnen bereiken. Sneller en efficiënter werken betekent niet per definitie verlies van kwaliteit'.

De opgedane kennis, ervaringen en praktijkvoorbeelden worden verwerkt in het Handboek Versnelling jeugd-ggz. Op 5 februari presenteren de teams hun resultaten op een slotconferentie in Den Haag. Voor meer informatie over het project: www.versnellingindejeugdggz.nl