Gemeente Hilversum

Nieuw contract: wijzigingen huishoudelijke hulp

publicatiedatum: woensdag 4 februari 2009

Nu er een nieuw contract tussen de gemeente en de thuiszorgleveranciers is, is er nog maar één type huishoudelijke hulp (HH). Het onderscheid tussen Huishoudelijke Hulp 1 en Huishoudelijke Hulp 2 is vervallen. Hieronder volgt voor de mensen, die daarvan gebruik maken of gaan maken nadere informatie.

De gemeente Hilversum is verder gegaan met zes leveranciers, te weten: Stichting Thuiszorg Gooi en Vechtstreek, Royal Care bv, Kijk op Zorg bv, Stichting Amaris Zorggroep, BetterLife Thuiszorg bv en Stichting Inovum
Als uw huidige zorg in natura door één van deze leveranciers wordt verzorgd verandert er niets. Wilt u zelf een andere zorgaanbieder dan is er bij zorg in natura keuze uit deze zes leveranciers.

Wanneer gaat de verandering in?
Sinds 26 januari 2009 gelden de regels van het nieuwe contract. Tot het moment dat de indicatie verlengd moet worden, is de huidige beschikking van toepassing en blijft u uw huidige hulp bij het huishouden ontvangen.

Gevolgen eigen bijdrage
De eigen bijdrage is gebaseerd op het tarief Huishoudelijke Hulp en het inkomen. Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) berekent de hoogte van de eigen bijdrage. Het HH tarief wordt EUR 19,45 en het huidige tarief HH1 is EUR 18,00. Dat betekent dat mensen met een hoog inkomen mogelijk een hogere eigen bijdrage gaan betalen. Het huidige HH2 tarief is EUR 23,80. Dat tarief wordt ook EUR 19,45, mogelijk wordt de eigen bijdrage lager.

Persoons Gebonden Budget (PGB)
Heeft u een Persoons Gebonden Budget (PGB) voor uw huishoudelijke hulp, dan is het volgende voor u van belang: op dit moment worden de volgende uurbedragen gehanteerd voor het PGB: EUR 13,41 voor HH1, EUR 17,85 voor HH2. Zoals u kunt lezen, komt er voor de zorg in natura één tarief. Een percentage van 90% van dit tarief zal ook voor het PGB gelden, te weten, EUR 17,50 per uur. Dat betekent dat u er op vooruit gaat als u tot op heden een PGB voor HH1 heeft ontvangen en dat u er op achteruit gaat als u tot op heden een PGB voor HH2 heeft ontvangen. De eigen bijdrage is gebaseerd op het tarief HH en uw inkomen. Het CAK berekent de hoogte van uw eigen bijdrage.
Het PGB HH wordt EUR 17,50 en het huidige PGB HH1 is EUR 13,41 dat betekent dat mensen met een hoog inkomen mogelijk een hogere eigen bijdrage gaan betalen.

Vragen?
Mocht zich onverhoopt toch een wijziging voordoen in uw situatie dan is de consulent WWZ telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur op telefoonnummer 0900 777 88 88. Hier kunt u ook terecht als u vragen heeft.