Dienstenbond CNV

Nieuws

4 februari 2009

Transitieteam ABN AMRO/FORTIS bijna afgerond

Bonden overleggen met Zalm en RBS

Kortgeleden hebben CNV Dienstenbond en andere vakbonden gesproken met de beoogde CEO van de combibank (ABN AMRO en Fortis) Gerrit Zalm. Hij is nu drukdoende bezig met de oprichting van `zijn' transitie team, dat later ook de nieuwe Raad van Bestuur van de nieuwe combinatie bank zal worden. Daarnaast hebben wij het vakbondsoverleg met ABN AMRO dit jaar hervat. Ook vond vorige week een formeel overleg met RBS plaats.

Dit keer zullen wij zeer uitvoerig stilstaan rondom de situatie bij ABN AMRO en Fortisbank.

Prettig gesprek met CEO Zalm
CNV Dienstenbond en de collega bonden spraken op 28 januari jl. uitgebreid met Gerrit Zalm. De bijeenkomst was open en constructief. De heer Zalm gaf duidelijk aan de goede relatie met de vakbonden graag te willen voortzetten. Ook ons verzoek om nauw betrokken te blijven bij de plannen en uitvoering van de (Legal) separatie en integratie vond hij niet onredelijk. Verder gaf hij aan dat de integratie van ABN AMRO met FBN gewoon doorgaat. Wat RBS betreft gaf Zalm aan geen voorstellen van RBS te hebben ontvangen. Toch lijkt dit achterhaald te worden door het nieuws in de kranten dat het ministerie van Financiën toch wil bekijken welke onderdelen van RBS goed voor ABN Amro zouden zijn en welke RBS weer zou willen afstoten. Op de vraag of de naam ABN AMRO gaat veranderen antwoordde Zalm "Er is onderzoek gedaan om de naam in te korten naar alleen ABN, maar een naamswijziging gaat niet door als deze relatief veel geld gaat kosten."

Verhoudingen met RBS gespannen
Na maanden van weinig vruchtbare gesprekken was, wat CNV Dienstenbond betreft, vorige week de maat vol, als het gaat om het overleg met RBS. Moeilijke onderwerpen voor een nieuwe eigen cao bleven onbeantwoord. We kwamen geen stap verder met het beloningssysteem, het functiewaarderingssysteem en het pensioensysteem. Plotseling bleek het bedrijf bezig te zijn met de oprichting van een eigen pensioenfonds. In een lang en diepgaand gesprek hebben CNV Dienstenbond en de collega bonden opnieuw uitgelegd hoe we in Nederland zaken met elkaar doen. RBS gaf toe zich teveel gefocust te hebben op het maken van een eigen cao en daarmee andere zaken uit het oog te hebben verloren. Wij hebben RBS de kans gegeven om op korte termijn de rol en positie van de vakbonden binnen het bedrijf te (h)erkennen. Hiertoe verwachten wij een aantal toezeggingen over de lopende ABN AMRO cao's (niet wijzigen), de RBS cao (eind '09 overleg hervatten), RBS pensioenfonds (overleg met bonden), de reorganisatie plannen (wachten op internationale strategie RBS) en geen mensen meer op een `RBS Services B.V.'-contract aannemen (geen uitholling ABN AMRO cao). Over de eerste twee zaken is inmiddels een mededeling gedaan. Over de andere onderwerpen hebben wij nog niets vernomen. Geeft RBS geen aanleiding om tot een betere relatie met ons te komen, dan zullen wij het overleg voor onbepaalde tijd opschorten. Voor het personeel heeft dat géén consequenties, de lopende ABN AMRO cao's lopen ongewijzigd door.

Door de overname in het EC
De bedoeling was dat inmiddels een Integraal Sociaal Plan zou zijn afgesproken, waarin de afspraak over "geen gedwongen ontslagen" zou zijn opgenomen. Door de nationalisatie is het niet zover gekomen. Wel zitten er vanaf begin 2008 de nodige medewerkers in het EC, die daar als gevolg van de overname terecht kwamen. Voor deze medewerkers dient er oplossing te komen in de lijn van de toentertijd gemaakte afspraken omtrent geen gedwongen ontslagen. CNV Dienstenbond pleit dan ook voor het instellen van een paritaire commissie. Deze commissie moet beoordelen of tijdens de 18 maanden bemiddeling al het mogelijke is gedaan om een andere (externe) functie te vinden. Is dit niet het geval, dan kan de commissie nog andere mogelijkheden dan een ontslag voorstellen.

Pas op de plaats nog bij NEWBank
CNV Dienstenbond blijft bij alle gelegenheden hameren op snelle besluitvorming rondom de EC-remedy. Wat ABN AMRO betreft is het contract met Deutsche Bank niet langer in deze vorm uitgevoerd kan worden. Niet onlogisch dat Deutsche Bank een andere mening hierover heeft. Het is nog onduidelijk wat er nu verder gaat gebeuren. CNV Dienstenbond geeft telkens aan dat langer wachten geen goed nieuws is voor medewerkers en klanten.

Voor verdere informatie over: ppp vaststelling, opleidingsbudgetten, onverwachte ontkassing. Boventalligheidsdata bij DORIII, verkiezingen deelnemersraad pensioenfonds, verwijzen wij u naar de bijlage.

Nog even dit:
De CNV Dienstenbond behartigt uw collectieve en individuele belangen bij ABN AMRO / FORTIS. Teneinde dit goed te kunnen doen en in dat kader een rol van betekenis te kunnen vervullen, dienen wij te beschikken over een brede achterban die ons van nuttige informatie, adviezen en wensen kunnen voorzien. Om dit te kunnen bereiken doen wij een beroep op u. Wellicht kunt u uw collega's van het nut van het lidmaatschap van de CNV Dienstenbond overtuigen. Uiteraard zijn wij graag bereid u bij uw inspanningen te ondersteunen of in overleg met u activiteiten te ontplooien om de CNV Dienstenbond onder de aandacht van uw collega's te brengen. Verwijzing naar onze site: www.cnvdienstenbond.nl is ook een goede optie.

Indien wij in staat zijn om gezamenlijk het ledental te vergroten dan biedt dat voor u en ons meer perspectief om een groter invloed te kunnen uitoefenen en een beter resultaat te kunnen bereiken. Kortom, wij blijven uw belangen behartigen. Bovendien voor uw collega's voldoende redenen om nu lid te worden. Een deel van uw contributie krijgt u terug van de fiscus. Declareren kan via MyHR. Voor onze lid-werf-lid actie verwijzen wij u naar onze website: www.cnvdienstenbond.nl

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh, bereikbaar per telefoon 023 - 5670685 of per e-mail: a.kansouh@remove-this.cnvdibo.nl