Raad van State


woensdag 4 februari 2009
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van het uitwerkingsplan "Bouwlocatie Delfgauw" van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het plan voorziet in de komst van bedrijventerrein Emerald. Een aantal omwonenden is het er niet mee eens dat de ontsluitingsweg van het bedrijventerrein langs hun huizen komt te liggen. Zij vrezen voor een toename van verkeer. Verder verwachten zij dat de luchtkwaliteit ter plaatse zal verslechteren. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200806884/1)

11.45 uur

Zitting over de weigering door de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van VROM om een nieuwe beslissing te nemen op de bezwaren van de vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde en twee inwoners van Vries. De vereniging en omwonenden verzetten zich tegen de baanverlenging van de start- en landingsbaan van vliegveld Eelde. Zij vinden onder meer dat de financiële bijdrage van ruim 18 miljoen euro die de Staat aan Groningen Airport Eelde voor de baanverlenging heeft betaald, staatssteun is die had moeten worden aangemeld bij de Europese Commissie. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in juni 2008 een eerdere beslissing van de ministers op hun bezwaren vernietigd. De reden hiervoor was dat de ministeries de financiële bijdrage van de Staat aan de bekostiging van de baanverlenging bij de Europese Commissie hadden moeten aanmelden of in ieder geval bij de Europese Commissie hadden moeten informeren of aanmelding nodig was. De ministeries mochten er niet zonder meer van uitgaan dat de Europese Commissie de bijdrage niet zou beschouwen als staatssteun die moet worden aangemeld. Door daar wel van uit te gaan hadden VROM en V&W gehandeld in strijd met het EG-verdrag. Gevolg van de uitspraak van de Raad van State was dat de ministeries eerst alsnog de financiële bijdrage van de Staat aan de bekostiging van de baanverlenging bij de Europese Commissie moesten aanmelden of bij de Europese Commissie moesten informeren of aanmelding nodig is. Vervolgens moesten zij opnieuw een besluit nemen over de baanverlenging. Inmiddels hebben de ministers de financiële bijdrage bij de Europese Commissie aangemeld, maar zij hebben nog geen nieuw besluit genomen op de bezwaren van de vereniging en de omwonenden. Dit kunnen zij niet doen, omdat zij nog in afwachting zijn van de beslissing van de Europese Commissie over de financiële bijdrage, aldus de ministers. De eerdere uitspraak van 11 juni 2008 is op deze website te lezen onder zaaknummer 200603116/1. Ook heeft de Raad van State destijds een persbericht bij die uitspraak uitgebracht (te vinden via 'PERS' - 'Persberichten'). (zaaknummer 200806785/1)