Ingezonden persbericht


Uitgever en typograaf Robin Kinross nieuwe KB-fellow

Den Haag, 4 februari 2009 - De Britse uitgever en typograaf Robin Kinross zal tot juni als fellow verbonden zijn aan de Koninklijke Bibliotheek en het NIAS. Kinross is de zesde KB-fellow, na Peter Burke, Emmanuel LeRoy Ladurie, Robert Darnton, Jonathan Israel en Lisa Jardine. Kinross is met name bekend geworden door zijn standaardwerk over Westerse typografie, Modern Typography.

Robin Kinross kwam al vroeg in aanraking met uitgeven en typografie. Tijdens handwerklessen op de middelbare school werkten ze met een drukpers: 'Ik kan me herinneren dat ik zo opgewonden was dat ik 's nachts niet kon slapen: het was ware liefde'. Hij besloot zich hier verder in te bekwamen en promoveerde aan de vooraanstaande typografie-opleiding van de Universiteit van Reading. Na zijn opleiding bleef hij schrijven over typografie, maar het ontbreken van een goede uitgever op dit gebied leidde tot de oprichting van de Hyphen Press. Robin Kinross geeft als uitgever bij de Hyphen Press regelmatig klassieke en nieuwe titels op het gebied van typografie en design uit.

In 1992 verscheen Modern Typography, dat direct uitgroeide tot een standaardwerk. Zijn vernieuwende aanpak, waarin hij typografie in een bredere maatschappelijke context plaatste en niet alleen in termen van ontwerp en design besprak, werd alom gewaardeerd. Ook tijdens zijn fellowship zal hij deze brede blik op de functie van typografie als onderdeel van een cultuurhistorisch systeem, waarin sociale, technische en materiële elementen een rol spelen inzetten. Kinross zal een onderwerp uit Modern Typography verder uitwerken: de ontwikkeling van standaardmaten voor papier dat gebruikt wordt voor drukwerk en dus het ontstaan van standaardmaten voor gedrukte werken. Hij wil de vaak gescheiden disciplines van boekgeschiedenis, papiergeschiedenis en typografie hiervoor in samenhang beschouwen. Voor zijn onderzoek zal hij zich met name richten op de vroege gedrukte boeken en op de geschiedenis van papier. Op beide gebieden heeft de KB een belangrijke collectie en de nodige expertise.

Robin Kinross zal zijn bevindingen presenteren in een afsluitende publiekslezing, die in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad wordt georganiseerd. Deze zal begin juni worden gehouden in de Koninklijke Bibliotheek en zal daarna in het Nederlands gepubliceerd worden door uitgeverij Bert Bakker. Het NIAS geeft de originele Engelse tekst uit.

Met dit fellowship wil de KB haar bekendheid als wetenschappelijke bibliotheek bevorderen en de collecties - en de mogelijkheden voor onderzoek die deze bieden - onder de aandacht brengen. Het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences) wil zijn bekendheid bevorderen als een prominente locatie voor een internationale, interdisciplinaire gemeenschap van toponderzoekers.

////////////