Ingezonden persbericht


Geachte redactie,

Deze maand in het Tijdschrift voor Psychiatrie

Zelfdoding: meer e-hulp gevraagd

Nederlandstalige internetsites geven onvoldoende steun en advies en bieden te weinig interactie met hulpverleners.

Wat vindt iemand met suïcidale gedachten die bij een zoekmachine intypt: 'zelfmoord', 'zelfdoding', 'suïcide' of 'ik wil dood' (in het Nederlands)? Psychologen Wouter van Ballegooijen en Bregje van Spijker en hoogleraar Ad Kerkhof van de Vrije Universiteit imiteerden zo'n wanhopige zoektocht van iemand die niet direct naar een hulpverlener wil of kan gaan.

De resultaten vielen tegen: van de 23 gevonden sites voldeden er slechts 6 aan hun kwaliteitscriteria (o.a. algemene informatie, noemen van waarschuwingssignalen, serieus nemen, goed advies, doorverwijzing, deskundigheid en interactieve hulp). De auteurs vonden geen sites die zelfdoding propageren of bruikbare methoden beschrijven.

Zij concluderen: "Belangrijke informatie, zoals waarschuwingssignalen, ontbreekt nog op de meeste sites, maar vooral moeten de beheerders van de sites werken aan meer interactieve mogelijkheden. Meer zelftests zijn welkom, evenals chatrooms met professioneel toezicht." Zij bepleiten vooral uitbreiding van het aanbod aan professionele e-hulp.

Momenteel werkt een brede groep professionals (onder wie ook Ad Kerkhof) en betrokkenen aan een nieuwe website voor mensen met suïcidale gedachten. De site krijgt een uitgebreid en interactief aanbod en zal medio 2009 van start gaan onder de naam 113Online.

De aanbevolen sites (één is er inmiddels al uit de lucht):

www.pratenonline.nl, www.zelfmoordpreventie.be, www.easethepain.nl, www.zelfmoordpreventievlaanderen.be, www.eo.nl/zelfmoord.

Probleemmeisjes: splitsing jeugdzorg-strafrecht lost problemen niet op

Kijk bij de plaatsing van meisjes in jeugdgevangenissen of gesloten jeugdzorg vooral naar gedragsproblemen, andere psychiatrische stoornissen en traumatische ervaringen. En: biedt beide groepen intensieve psychiatrische zorg.

Bij meisjes blijken beide groepen veel overeenkomsten te hebben als het gaat om psychiatrische stoornissen en traumatische ervaringen. De grootste overeenkomst is wel dat beide groepen intensieve psychiatrische begeleiding nodig hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van Sannie Hamerlynck met haar collega's van het VU medisch centrum. Zij onderzochten ruim 200 minderjarige meisjes in drie justitiële jeugdinrichtingen. Van de meisjes was ruim 80% civielrechtelijk geplaatst en bijna 20% strafrechtelijk. De strafrechtelijke groep had vaker een gewelddadig delict gepleegd en had vaker een niet-Nederlandse achtergrond. In de andere groep kwamen meer uithuisplaatsingen, opstandig gedrag, zelfmoordneigingen en zelfbeschadiging voor.

Sinds 1 januari 2008 voeren Justitie en VWS een scheiding tussen twee groepen door: jongeren komen in gesloten jeugdzorg wegens ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen met een civielrechtelijke maatregel (zoals ondertoezichtstelling, OTS), óf zij komen met een strafrechtelijke maatregel in een jeugdgevangenis na een strafbaar feit. Deze scheiding berust echter niet op onderzoek naar de twee groepen.

In november 2008 leidde de publicatie van het proefschrift van Hamerlynck tot Kamervragen aan staatssecretaris Albayrak. In het februarinummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie nu de Nederlandstalige weergave van een belangrijk deelonderwerp van dit actuele onderzoek.



Ingezonden persbericht