Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 4 februari 2009

GE Rolls-Royce Fighter Engine Team test eerste F136 productiemotor voor JSF eerder dan gepland

Ontwikkeling van F136 niet alleen op schema maar ook binnen budget

Het GE Rolls-Royce Fighter Engine Team is een maand eerder dan gepland begonnen met het testen van de eerste productie-configuratie van de F136 motor voor de F-35 Lightning II, kortweg JSF. De eerste test van de F136 motor, die een belangrijke mijlpaal binnen het ontwikkelingsprogramma van de JSF is, heeft niet alleen eerder plaatsgevonden dan gepland, maar de ontwikkeling van de F136 verloopt ook nog steeds binnen budget. De F136 motor is een zeer geavanceerde straalmotor, die speciaal ontwikkeld is voor de drie varianten van de JSF, die besteld worden door het Amerikaanse leger en de acht partnerlanden, die in het ontwikkelingsproject deelnemen.

Op 30 januari 2009 is in de fabriek van GE in Evendale (Ohio, USA) gestart met het testen van de eerste F136 motor, die conform het door de Amerikaanse regering in 2008 goedgekeurde ontwerp van de motor, werd geassembleerd. Twee eerdere prototypes van de F136 waarin nieuwe onderdelen gebruikt werden, hadden al meer dan 800 testuren ondergaan. De test van de eerste productiemotor is onderdeel van het System Development and Demonstration (SDD) contract tussen het Fighter Engine Team en de Joint Programm Officer van het F-35 Joint Strike Fighter programma van de Amerikaanse regering. Er zijn momenteel meerdere motoren in productie, die eind 2009 ook voor het testprogramma geleverd zullen worden.

"De nieuwe F136 motor is een mooi resultaat van de samenwerking in het Fighter Engine Team. Met de start van de tests van de nieuwe motor komen we bij het spannende gedeelte van het programma en kunnen we laten zien wat de mogelijkheden van de motor zijn. Een combinatie van de beste technologieën van GE en Rolls-Royce heeft geleid tot een bijzonder ontwerp waar onze militaire klanten op de lange termijn veel voordeel uit kunnen halen", aldus Jean Lydon-Rodgers, president van het GE Rolls-Royce Fighter Engine Team. "Dit is onze grootste mijlpaal tot nu toe", zei Mark Rhodes, senior vice-president van het GE Rolls-Royce Fighter Engine Team. "Nogmaals, het F136 team heeft de motor binnen de geplande termijn en binnen budget geleverd. Doordat de motor dankzij het ontwerp uitstekend bestand is tegen hoge temperaturen en in de toekomst gemakkelijk aan nieuwe eisen aangepast kan worden, zal de F136 motor van grote waarde blijken, als hij in 2012 aan de eerste klanten geleverd wordt.

De eerste tests van de nieuwe F136 motor vormen het voorlopige hoogtepunt na een belangrijk jaar voor het GE Rolls-Royce Fighter Engine Team. Het programma rondde in 2008 met succes de Critical Design Review af en de motor onderging de eerste tests op de speciaal voor de F136 gebouwde testlocatie van het Fighter Engine Team in Peebles (Ohio). Ook onderging de F136 de eerste tests met volledige afterburner op het US Air Force Arnold Engineering Development Center in Tennessee, USA.


---