Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 februari 2008

Vragen van de leden Heijnen en Heerts (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister van Justitie

over partijdigheid van bezwaarschriftencommissies


1. Kent u het bericht "Burgemeester oordeelt over eigen besluit" (Trouw 29-1-2009)?


2. Is er in de gemeente Alkmaar sprake van een adviescommissie op bezwaarschriften zoals bedoeld in artikel 7:13 van de Algemene Wet Bestuursrecht? Zo ja, hoe verhoudt het feit dat een burgemeester zelf voorzitter is van deze commissie zich tot wat in bovengenoemd artikel in lid 1 onder b is bepaald namelijk dat de voorzitter van een dergelijke commissie niet werkzaam mag zijn onder verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan?


3. Komt de wijze waarop in Alkmaar over bezwaarschriften wordt geoordeeld ook in andere gemeenten voor? Zo ja, in hoeveel gemeenten? Hoeveel gemeenten kennen bezwaarschriftcommissies die zijn samengesteld uit louter leden die niet aan de gemeente zijn verbonden?


4. Bent u van mening dat de wijze waarop in Nederlandse gemeenten over bezwaarschriften wordt geoordeeld, voldoende waarborgen biedt tegen partijdigheid van degenen die die bezwaarschriften behandelen? Zo ja, wat is dan uw mening over de opmerkingen van de hoogleraren De Vries en Engels in het genoemde krantenartikel? Zo nee, wat gaat u dan ondernemen om deze partijdigheid tegen te gaan?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl