Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 4 februari 2009

Rode Kruis evacueert zieken hospitaal Sri Lanka na beschieting

Ziekenhuis Puthukkudiyiruppu in het conflictgebied Vanni in noordelijk Sri Lanka is afgelopen etmaal herhaaldelijk beschoten. Patiënten en personeel zijn door de gevechten gedwongen om richting de noordoostelijke kust te vluchten. "Het Rode Kruis is geschokt dat een medische instelling opnieuw direct doelwit is geworden. Wij hebben grote zorgen over het welzijn en de veiligheid van alle mensen die moesten vluchten, " aldus Paul Castella, hoofd van de delegatie van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRK) vanuit de hoofdstad Colombo. "Het Rode Kruis vraagt de strijdende partijen om de internationale afspraken volgens het humanitaire oorlogsrecht na te komen en de zieken en de gewonden evenals medische faciliteiten en het personeel te allen tijden te sparen en te beschermen."

Meer dan 300 patiënten en een deel van het ziekenhuispersoneel konden woensdag het ziekenhuis ontvluchten. Onder begeleiding van achttien internationale hulpverleners van het Rode Kruis slaagden zij erin Puttumatalan te bereiken in het noordoostelijke deel van Vanni. Het gebied heeft geen schoon drinkwater, hetgeen de situatie voor de patiënten en het medisch personeel nog gevaarlijker maakt. Het Rode Kruis heeft beide partijen meerdere keren gevraagd om veilige doortocht te verlenen aan de patiënten en het medische personeel. "Ook zijn beide zijden herinnerd aan hun plicht om gewonde en zieke mensen, medische voorzieningen en hulpverleners te sparen," vertelt Castella. "Maar aan dit verzoek moet nog altijd gehoor worden gegeven."

Het Rode Kruis is al maanden de enige internationale hulporganisatie in de Vanni-regio. De organisatie is zeer bezorgd over het lot van de ingezetenen van het gebied, dat geteisterd wordt door zware gevechten. De overgrote meerderheid van deze burgers is volkomen afhankelijk van hulpgoederen van buiten en heeft in de eerste plaats een veilig heenkomen nodig. Het internationale personeel van het Rode Kruis blijft voorlopig in Vanni, om de ontheemde patiënten van Puthukkudiyiruppu Hospital en het personeel te helpen.


---

Noot voor de redactie,