Openbaar Ministerie


* >OM eist werkstraf tegen advocaat-generaal

OM eist werkstraf tegen advocaat-generaal

4 februari 2009 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag bij de rechtbank Den Bosch tegen een 59-jarige advocaat-generaal uit Arnhem wegens corruptie een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist.

De magistraat heeft in de ogen van het OM ernstige schade toegebracht aan de integriteit die de samenleving eist van overheidsdienaren, in het bijzonder van rechterlijke ambtenaren. Het handelen van de advocaat-generaal draagt bij aan het wantrouwen tegenover de overheid, aldus het OM.

Tegen een medeverdachte, een 66-jarige zakenman uit Rotterdam, eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket wegens omkoping een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden.

De advocaat-generaal heeft volgens het OM misbruik gemaakt van zijn opsporingsbevoegdheden door voor privédoeleinden autokentekens, foto's, strafbladen en gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie op te vragen. De zakenman deed vermoedelijk een beroep op de advocaat-generaal omdat voor hem deuren open gingen die normaal gesloten blijven.

De rechterlijke ambtenaar stond bovendien terecht wegens valsheid in geschrift en oplichting van een verzekeringsmaatschappij. Hij was om medische redenen niet zelf verschenen op de terechtzitting.

Hoewel volgens het OM in beginsel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats zou zijn, hebben ook andere factoren meegewogen in de strafmaat. Zo moet volgens een psychiater de advocaat-generaal enigszins verminderd toerekeningsvatbaar worden beschouwd en heeft de hele kwestie diep ingegrepen in zijn privéleven.

De rechtbank zet de behandeling van de zaak voort op 11 maart. De uitspraak wordt twee weken later verwacht.