Wageningen Universiteit en Researchcentrum Ammoniakemissiereductie door kelderluchtafzuiging in vleeskalverstal

5 feb 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

De Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR heeft de haalbaarheid onderzocht van gerichte kelderluchtbehandeling in een stalunit van een Gelders witvleeskalverbedrijf. De ammoniakflux kan via de nokventilatoren met 35 tot 50% worden verminderd door de kelderlucht afzonderlijk af te zuigen. Als deze kelderlucht door een luchtwasser met een verwijderingrendement van 90% zou worden geleid, zou een ammoniakemissiereductie van 30 tot 45% worden bereikt. Initiatiefnemer van het project was LTO Noord Vakgroep Vleeskalverhouderij. Het onderzoek is gefinancierd door de provincie Gelderland, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Productschap Vee en Vlees. Projecten LTO Noord heeft het project gecoördineerd.

Ook voor melkvee- en varkenshouderijbedrijven kan deze emissiereductietechniek interessant zijn. Door afzuiging van een beperkt volume lucht met een hoge ammoniakconcentratie uit de kelder kan men een aanzienlijk deel van de ammoniakemissie met een veel kleinere luchtwasser gericht verwijderen. Bijkomend voordeel is dat de luchtkwaliteit boven de roosters wordt verbeterd. Met modelberekeningen is eerst afgeleid op welke wijze kelderluchtafzuiging qua luchtstroming het beste kan worden gerealiseerd. Uit deze modelberekeningen is gebleken dat kelderlucht kan worden afgezogen via een beperkt aantal afzuigpunten en in een beperkte hoeveelheid lucht. Daarmee kan de emissie via de nokventilatoren en de ammoniakconcentratie boven de roosters verminderen. De luchtsnelheid op dierniveau neemt volgens modelberekeningen niet veel toe en er worden geen tochtproblemen verwacht.

Praktijksituatie
Op een praktijkbedrijf is onderzocht in hoeverre dit principe ook in een praktijksituatie (stalunit voor ca. 70 vleeskalveren) werkt. Daarbij is gelijktijdig de ammoniakuitstoot via de nokventilatoren en de ammoniakuitstoot via de kelderventilator afzonderlijk bepaald. In het rapport worden de berekende luchtstromingen en de gemeten ammoniakemissies uitvoerig beschreven. Tijdens de koudere nachtelijke uren werd een wat kleiner deel van de totale ammoniakflux via de kelderafzuiginstallatie weggevangen dan overdag. Door het beperken van de nokventilatie en het vergroten van het aandeel van de kelderluchtafzuiging bij lagere temperaturen (âs nachts en in de winter) is wellicht een verdere verbetering van het rendement van de installatie te behalen. Aanbevolen wordt om de kelderluchtafzuiging ook tijdens koudere, winterse perioden te onderzoeken. Daarna kunnen praktijkbedrijven ermee aan de slag.

ASG gaat ook experimenteren met kelderluchtafzuiging op een melkveebedrijf.

Downloaden rapport
Rapport 179 âEmissiereductie door kelderluchtbehandeling in een vleeskalverstal; proof of principleâ kunt u hier downloaden.

Contact
Michel Smits
Tel. 0320 - 293 596