ABVAKABO FNV

Toch geen achterdeur voor onderbetaald personeel in thuiszorg

Het convenant dat het ministerie van VWS vorig jaar sloot over de positie van bemiddelingsbureaus en zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers), is strijd met de AWBZ. Dat is de uitslag van het kort geding dat branchevereniging ActiZ had aangespannen tegen het ministerie. ABVAKABO FNV is blij met de uitspraak; niet alleen voorkomt de uitspraak oneerlijke concurrentie tussen bemiddelingsbureaus en thuiszorgorganisaties, het voorkomt ook dat de rechtspositie van werknemers die onder de cao thuiszorg vallen niet wordt aangetast.

Het ministerie van VWS, de Belastingdienst en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) sloten oktober vorig jaar een convenant over het bemiddelen van ZZP'ers in de thuiszorg door bemiddelingsbureaus. ABVAKABO FNV liet toen al weten dat ze vreesde dat het convenant een achterdeur creëerde voor onderbetaald personeel in de thuiszorg. Enerzijds weerde staatssecretaris Bussemaker de inzet van alfahulpen in de thuiszorg, anderzijds ondertekende het departement een convenant waarin tegenstrijdige afspraken zijn opgenomen.

Het convenant maakte het onder andere mogelijk om zelfstandigen zonder personeel in te zetten in de thuiszorg. Het maakte echter niet duidelijk hoe de kwaliteit van de thuiszorg zou moeten worden gegarandeerd. Bovendien waren er geen afspraken gemaakt over de arbeidsvoorwaarden van de zzp'er, die - net als een alfahulp - wordt bemiddeld door een instelling die het contract sluit met de ziektekostenverzekeraar.