CDA

Smilde: âMeer menselijkheid binnen de overheidâ

De administratieve lasten voor alle Nederlanders moeten omlaag en de dienstverlening moet beter. De Tweede Kamer vergadert donderdag 5 februari over de modernisering van de overheid. CDA-kamerlid Margreeth Smilde zal in dit debat duidelijk maken dat het doel van de overheid moet zijn om de voorzieningen voor alle Nederlanders bereikbaar te maken.

"De landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden hebben als taak de mensen te helpen om bij de juiste voorzieningen terecht te komen", aldus Smilde. âVoor mensen die afhankelijk zijn van overheidssteun, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een bijstandsuitkering of wanneer ze zich bij een WMO-loket melden, is het heel belangrijk dat de overheid zich dienstverlenend opstelt en in begrijpelijke taal met hen communiceert.â

Smilde zal verder aangeven dat de ICT een belangrijk hulpmiddel is voor de overheid. "Het is daarom erg belangrijk dat mensen steeds handiger worden om zelf toegang te krijgen tot de digitale hulpverlening", vindt Smilde. "Het hele land moet hier dan wel aan toe zijn, dus het zou goed zijn als bijvoorbeeld ouderenbonden worden gefaciliteerd hun leden hierin te begeleiden."

Het CDA zal verder pleiten voor âmeer menselijkheid binnen de overheidâ. Overheidsformulieren moeten bijvoorbeeld niet alleen begrijpelijker, maar ook menselijker worden. Ambtenaren zouden mensen voortaan eerst moeten condoleren bij een sterfgeval of feliciteren bij een geboorte, voordat ze met allerlei lastige vragen over de nieuwe (gezins)situatie komen.

Smilde vindt het onmenselijk dat mensen na ingrijpende gebeurtenissen zonder enige introductie een waslijst aan vragen op de deurmat krijgen. âDe overheid mag best wat meer betrokkenheid tonenâ, aldus het CDA-kamerlid. âHet lijkt me niet zo moeilijk om een paar standaardzinnetjes toe te voegen, maar dat geeft wel een betere indruk.â

Als voorbeeld noemt Smilde de Belastingdienst. âAls er iemand is overleden, stuurt de Belastingdienst plompverloren formulieren waarop allerlei gegevens moeten worden ingevuld. Het zou wel zo netjes zijn om te beginnen met een condoleance.â Ook felicitaties zijn van tijd tot tijd op hun plaats. âBij de eerste formulieren over kinderbijslag of als iemand zijn rijbewijs heeft gehaald, is dat wel sympathiekâ.
---